ÚLTIMA HORA

🚨 Les UCI es desborden a Catalunya tot i la millora d'alguns indicadors sanitàris

URGENT

🚫 El Govern allarga les restriccions contra la pandèmia a Catalunya

Així són els magistrats del Suprem que jutjaran els presos polítics

La defensa considera que el tribunal té un problema d’imparcialitat i ha demanat la recusació de la majoria dels jutges

Imatge dels processats al Tribunal Suprem
Imatge dels processats al Tribunal Suprem | Cedida

Els advocats de Jordi Sánchez i Oriol Junqueras, Jordi Pina i Andreu Van den Eynde, han posat de manifest el seu descord amb els membres del tribunal que s’encarregaran de jutjar els presos polítics. Els dos magistrats, doncs, han dut a terme uns escrits de recusació al Tribunal Suprem per tal d’evidenciar que Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo Gómez i Luciano Varela Castro no són els indicats per participar en aquest procés judicial.

Ja han mostrat anteriorment la seva animadversió contra l’independentisme

Són varis els motius que fan pensar quelcom així. El primer d’ells, que tots quatre ja van formar part de la fase d’instrucció, sent membres de la mateixa sala que va admetre la querella per sedició, rebel·lió i malversació de l’exfiscal de l’estat José Manuel Maza contra diversos membres de la mesa del Parlament. De fet, l’encarregat de redactar la pertinent resolució d’admissió fou Manuel Marchena, president de la sala segona del Suprem i mencionat anteriorment.

Marchena, a més, va esdevenir la mà dreta del fiscal general ultraconservador Jesús Cardenal, que va ocupar aquesta posició durant els anys 2003 i 2004, que es configuren com els més extrems i durs del govern de José María Aznar. I no només això, sinó que també va condemnar Juan María Atutxa, expresident del parlament basc, quan aquest es va negar a dissoldre el grup Sozialista Abertzaleak poc després de la il·legalització de Batasuna.

Aquest magistrat també és responsable d’arxivar les denúncies contra Jorge Fernández Díaz i De Alfonso per haver revelat secrets, haver prevaricat i malversat durant l’operació contra l’independentisme.

Estreta relació amb Pablo Llarena

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.
El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. | Catalunya Diari
 

Però aquest no és l’únic objecte de sospita. I és que tots els magistrats del tribunal mantenen una relació estreta i molt bona amb el jutge Pablo Llarena, fet que, segons l’advocat dels polítics exiliats, Gonzalo Boye, «pot generar sospites més que evidents de contaminació dels integrants de la sala del judici, companys de sala de plets i de resolucions amb l’esmentat instructor».

 

Tots compten amb un passat inquietant i fosc

I les inquietuds continuen, ja que Andrés Martínez Arrieta va formar part del Suprem que l’any 2011 va absoldre a quatre agents de la guàrdia civil després d’haver torturat a Igor Portu i Mattin Sarasola -acusats de dur a terme l'atemptat de Barajas-, quan ja havien estat condemnats a presó i inhabilitació per tortures greus amb anterioritat. Un fet que va provocar que el Tribunal Europeu de Drets Humans condemnés l’estat espanyol a indemnitzar els dos joves. En aquest procés també hi va participar Juan Ramón Berdugo, que forma part de l’Associació Professional de la Magistratura.

Luciano Varela va participar activament en la causa oberta contra Garzón per haver investigat crims del franquisme, ajudant a les associacions de La Falange i de Manos Limpias a iniciar el procés judicial contra el magistrat. I, per acabar, Antonio del Moral conserva una estreta relació amb l’Opus Dei, a banda de ser el responsable de rebaixar la condemna del cunyat del rei Felip VI, Iñaki Urdangarin. 


Comentaris

envia el comentari