La majoria dels espanyols prefereix diàleg amb els catalans a aplicar l'article 155

Un 52,6% avala les converses, davant el 37,3% que demana l'aplicació del 155 | A Catalunya un 86,7% opta per dialogar enfront d'un 6,9, que optaria per la 'mà dura'

Els sondejos avalen la solució del diàleg davant d'una nova aplicació de l'article 155 | cedida

 

La situació política actual a l'Estat ve mercada pel conflicte amb el sobiranisme català, decisiu en les imminents eleccions el 28-A. Coneixem gràcies a desenes de declaracions diàries i discursos dels líders dels partits la posició que prenen, però i als carrers? Com solucionarien el conflicte català els ciutadans espanyols i els mateixos catalans? Gràcies a un sondeig, sabem ara que la majoria optarien pel diàleg, enfront d'una minoria, que tornaria a aplicar l'article 155 per tallar de dret la confrontació.

Segons les enquestes de 'La Vanguardia' i 'El Periódico', els partidaris del diàleg constitueixen a Catalunya una majoria aclaparadora: un 78,5%, segons el primer, i un 86,7%, segons dades del Gesop, recolzen una solució que passi pel diàleg amb Espanya. Però també són majoria en comunitats com Madrid, el País Basc, la Comunitat Valenciana o les Canàries.

Avals a la 'mà dura' del 155 

ERC i el PDECat no han donat finalment suport als pressupostos de l'Estat i el diàleg entre el govern de Sánchez i la Generalitat no ha estat efectiu, però tot i això, més de la meitat dels espanyols vol seguir apostant per la via del diàleg amb els independentistes per resoldre el conflicte. En concret, un 52,3%, segons el primer sondeig, i un 52,6% del segon.

Pablo Casado
Pablo Casado, líder del PP, promet aplicar l'article 155 si arriba a la Moncloa | @pablocasadoblanco

 

A Andalusia i a les Castelles, en canvi, hi ha més ciutadans que recolzen l’estratègia de no fer cap concessió als sobiranistes. De fet, quatre de cada deu espanyols, segons les dades, refusaria el diàleg. En altres paraules, al voltant d'un terç dels consultats a Espanya —un 34,2%, segons GAD3, i un 37,3%, el Gesop— avalaria l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, que ja va instaurar-se arran de l'1-O generant complicacions en l'àmbit polític i als carrers i que ara, les dretes prometen si arriben a la Moncloa.

I a Catalunya l'enquesta també denota avals al 155, tot i que menors. En concret un 13,5% dels enquestats en el primer sondeig, i un 6,9% en el segon, optarien també per la 'mà dura' en comptes del diàleg.

Serà just el judici als impulsors de l'1-O?

Quan es pregunta als ciutadans sobre si el judici que té lloc aquests dies al Tribunal Suprem contra els dotze impulsors del referèndum de l'1-O serà just o no, gairebé un 60% d'enquestats, en el global d'Espanya, creu que sí, que la justícia s'impartirà com cal. Però el percentatge es capgira totalment si ens fixem només amb la resposta dels catalans: un 68% opina que els acusats no poden esperar un judici imparcial


Comentaris

envia el comentari