Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Inés Arrimadas i Lorena Roldán, en una imatge d'arxiu.

Malestar intern a C's després del cessament de Lorena Roldán com a candidata

El Comitè Permanent del partit va cessar inesperadament Roldán per situar Carlos Carrizosa com a candidat

Inés Arrimadas i Lorena Roldán, en una imatge d'arxiu.
Inés Arrimadas i Lorena Roldán, en una imatge d'arxiu. | EFE

Tempesta inesperada a Ciutadans. La formació taronja impulsava, en una reunió del partit aquest dimecres al vespre, Carlos Carrizosa com a candidat a les eleccions al Parlament i apartava la fins ara candidata, Lorena Roldán. Així es va decidir en una reunió del Comitè Permanent extraordinària, una decisió que haurà de ratificar el Comitè Executiu del partit.

Carrizosa, un candidat de l'ala dura

El partit opta perquè el candidat als pròxims comicis tingui exclusivament un càrrec públic a Catalunya per no «ser identificat com un candidat de sigles» i difuminar «qualsevol idea de partidisme» amb l'objectiu de «facilitar» una coalició constitucionalista. Actualment, Roldán és portaveu al Senat i de portaveu nacional adjunta del Comitè Executiu. Aquesta és, doncs, la versió oficial que la formació va fer pública en un comunicat la mateixa nit de dimecres.

Però quins motius s'amaguen darrere la destitució inesperada de Roldán i, sobretot, com han caigut al partit del qual, fins ahir, havia de ser la candidata a la presidència de la Generalitat? En un moment en què sembla que les enquestes han deixat de somriure a la formació taronja —li auguren una notable caiguda en nombre de diputats al Parlament— el partit va a buscar un candidat de l'ala més dura del partit, en una estratègia que li va funcionar el 2017.

És clar, però, que el moment no és el mateix: a les darreres eleccions la polarització era molt marcada després d'una tardor on s'havien produït el referèndum de l'1-O, la declaració d'independència, l'empresonament i exili dels líders polítics i socials del procés, i l'aplicació de l'article 155. La situació és ara molt diferent, sense l'ambient de tensió de la tardor de 2017, i C's se'n ressentirà electoralment si s'acompleixen totes les enquestes.

Un candidat més adequat per a una possible suma?

El cert és que Lorena Roldán havia ja trontollat com a candidata en altres ocasions, quan el diputat Nacho Martín Blanco havia circulat com a possible cap de llista. D'ell es deia que podia afavorir, pel seu perfil, una candidatura unitària amb el PP; un argument que també s'esgrimeix ara amb Carrizosa. El cert, però, és que els populars semblen, hores d'ara, lluny d'una aliança amb C's: les enquestes per als d'Alejandro Fernández els tornen a ser força favorables després de quedar reduïts a quatre diputats el 2017.

Amb tot, la decisió de la cúpula de C's ha generat indignació a la militància del partit a Catalunya, tal com publica aquest dijous 'Crónica Global'. Militants de la formació es mostren indignats per com un òrgan reduït de la formació ha passat per sobre de les primàries que un any enrere va guanyar Roldán amb el 85% dels suports. La decisió podria portar molta cua.