El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, reunits a La Moncloa

ERC mostra «malestar» per l'acord Illa-Ayuso però ho desvincula de la negociació dels pressupostos

Fonts republicanes eviten condicionar la negociació dels comptes

La setmana que tanquem aquest divendres, dia 2 d'octubre, ha estat d'allò més complexa per a les relacions entre el govern espanyol i ERC, enmig de converses per negociar i aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat. La inhabilitació de Quim Torra, la seva substitució per part de Pere Aragonès o les diferències sobre la publicació al BOE del decret llei de cessament han dificultat el diàleg obert entre les dues formacions, almenys de cara a la galeria.

ERC, molesta amb les «ingerències» de Sanitat

A banda del cas Torra, però, hi ha hagut un desencontre important entre els republicans i el govern espanyol. La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, va ser molt clara després que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acordessin que totes les ciutats espanyoles de més de 100.000 habitants amb una incidència major a 500 casos per cada 100.000 habitants serien tancades. Vergés va respondre amb contundència: «A nosaltres no ens ha calgut cap acord amb ningú per actuar. Hem pres decisions, continuarem prenent-les i no ens sentim interpel·lats per aquests acords amb Madrid», va dir.

Certament, des d'ERC consideren una «ingerència» l'acord entre Illa i Ayuso que, és clar, afecta també Catalunya. Fonts de l'executiva republicana han explicat a Catalunya Diari que l'acord fet públic dimecres ha causat malestar a les seves files, però eviten maximitzar la polèmica.

Cap obstacle en la negociació dels pressupostos

Tot i el reconegut «malestar» des d'ERC, les mateixes fonts descarten cap incidència entre la polèmica per l'acord imposat des de Sanitat i la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat, en què els republicans són una peça clau per a la seva aprovació. «No podem tancar la porta a negociar els Pressupostos Generals de l'Estat», apunten fonts d'ERC, que recorden que a causa de la provisionalitat del Govern que s'allargarà durant mesos, l'any 2021 caldrà que es prorroguin els pressupostos de la Generalitat, almenys durant bona part de l'any. Malestar, doncs, dels republicans, que no tindrà conseqüències més enllà de la retòrica ja exhibida aquesta setmana.