Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la plaça Sant Jaume, plena protestant per la inhabilitació de Quim Torra

Concentracions arreu de Catalunya en contra de la inhabilitació de Torra

La plaça Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert just després de l'últim discurs de Torra al Palau de la Generalitat | Les protestes s'estenen a Tarragona, Lleida, Vic, Sabadell, Tortosa i Girona

Imatge de la plaça Sant Jaume, plena protestant per la inhabilitació de Quim Torra
Imatge de la plaça Sant Jaume, plena protestant per la inhabilitació de Quim Torra | Twitter

Primeres protestes a Catalunya per la inhabilitació de Quim Torra. La més destacada, la que està teint lloc des de les 19.00 hores de la tarda d'aquest dilluns a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Centenars de persones s'apleguen davant el Palau de la Generalitat després que Quim Torra hagi dut a terme la seva última declaració com a màxim mandatari de l'executiu català. 

Les concentracions s'estenen a aquesta hora a altres capitals com Tarragona, Lleida, Sabadell, Tortosa, Vic i Girona. En moltes de les concentracions s'hi destaca que es respecta la distància de seguretat per la Covid.

Torra compareix a la plaça Sant Jaume

Acompanyat de la seva esposa, Quim Torra ha comparegut minuts després de la seva compareixença davant els mitjans i ha agraït a tots els manifestants la seva assistència a l'espai. La situació, així mateix, ha estat complicada per als Mossos d'Esquadra ja que alguns manifestants s'han abraonat sobre les tanques quan el President ha sortit de Palau. 

Crònica d'una inhabilitació anunciada

El TS va celebrar el 17 de setembre la vista per revisar la sentència del TSJC a petició de Torra. El president inhabilitat es va desplaçar fins a Madrid per assistir-hi tot i que no va poder prendre la paraula. La setmana passada, una setmana després de la vista, començava a circular la hipòtesi que el TS podia resoldre en pocs dies, tal com finalment ha estat.

Òmnium Cultural ja havia anunciat mobilitzacions si el confirmava la inhabilitació, però l'ANC va anunciar que havia de consultar amb les bases quina havia de ser la resposta, atès que, al seu parer, la que havien pactat Junts per Catalunya (JxC) i Esquerra Republicana (ERC) no era en clau de desobediència, sinó d'acatament de la sentència i d'aplicació de l'Estatut.

A la consulta els associats de l'ANC es van mostrar «en total desacord» amb el fet que el Govern acati la inhabilitació de Torra i van expressar la voluntat de mobilitzar-se per exigir una resposta política «contundent» de les institucions sota el lema 'Defensem el president, lluitem la independència'. De la seva banda, Òmnium Cultural ha afirmat aquesta tarda, poc després de fer-se pública la inhabilitació de Torra, que la pancarta que presidia el balcó del Palau de la Generalitat era «un acte de llibertat d'expressió i no un delicte».

Per això n'ha desplegat una amb el mateix lema que ha dut a la inhabilitació del fins ara president per exigir la seva amnistia i la de «totes les persones represaliades per l'Estat espanyol».