Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem.

La maniobra de la Fiscalia que podria aturar la semillibertat per als presos de l'1-O

La decisió de suspensió del tercer grau no seria immediata i, per tant, els presos gaudiran com a mínim uns dies del règim de semillibertat

Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem.
Els presos de l'1-O, a la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem. | ACN

Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa han sortit aquest divendres a primera hora del matí de les presons de Lledoners i de Puig de les Basses i no hi hauran de tornar fins dilluns al vespre. Aquest és el resultat de l'aplicació del tercer grau penitenciari als empresonats per l'1-O que va resoldre aquest dijous, 28 de gener, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i que situa els presos en situació de semillibertat: només hauran d'anar a la presó per dormir-hi les nits de dilluns a dijous.

Resta a l'espera de resoldre's el tercer grau de Carme Forcadell, interna a la presó de Wad-ras, que es troba confinada per un brot de covid-19 i que, per tant, impedeix la sortida de qui va ser presidenta del Parlament entre 2015 i 2017.

La Fiscalia, preparada per recórrer el tercer grau

Però l'alegria dels presos, que en el pla immediat podran passar aquest cap de setmana al complet a casa o participar en algun míting de la campanya electoral, podria durar més aviat poc. La Fiscalia ja prepara un escrit d'impugnació a la classificació en tercer grau d'aquests vuit empresonats per l'1 d'octubre, amb la intenció de revertir tan ràpidament com sigui possible el règim de semillibertat de què gaudeixen des d'aquest divendres, segons relata 'El Confidencial'.

Un cop la Fiscalia presenti l'esmentat recurs, els jutjats de vigilància penitenciària de les presons hauran de respondre-hi i, si mantenen el tercer grau, el Ministeri Públic encara podrà presentar un recurs d'apel·lació a la decisió, que és suspensiu i que per tant posaria punt final a la semillibertat dels empresonats. Així, és probable que el tercer grau duri tan sols uns dies, fins que quedi suspès cautelarment.

Qui haurà de decidir sobre el fons de la qüestió, com ja ho va fer en el passat mes de desembre, és el Tribunal Suprem, que va ser l'encarregat de sentenciar els presos l'octubre de 2019. Mentre això passi, seran els jutges penitenciaris els encarregats de decidir si els presos mantenen de manera cautelar la semillibertat —com va passar en els casos de Carme Forcadell i Dolors Bassa entre el juliol i el desembre de 2020— o si queda suspesa —Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull tan sols van estar en tercer grau del 17 al 28 de juliol de 2020. Amb tot, però, sembla que el tercer grau dels presos de l'1-O podria tenir els dies comptats per l'oposició de la Fiscalia.