Manuel Valls: «Catalunya no és una nació»

El candidat a l'alcaldia de Barcelona ha fet referència a les principals problemàtiques de Catalunya i de la ciutat comtal en una entrevista a 'Rac1'

Manuel Valls, durant la presentació del seu projecte per a l'acaldia de Barcelona
Manuel Valls, durant la presentació del seu projecte per a l'acaldia de Barcelona | CatalunyaDiari.cat

Manuel Valls és un dels noms del moment. Després que el passat dimarts confirmés que es presentaria a l’alcaldia de Barcelona, l’exprimer ministre francès és en boca de tothom i avui ha estat Jordi Basté qui l’ha entrevistat a ‘El Món a Rac1’. Valls, qui ja va remarcar que era un candidat independent —tot i que compta amb el suport de Ciutadans—, ha explicat avui quines seran les bases del seu govern i ha expressat el seu sentir sobre el procés català: «Catalunya no és una nació. Hi ha una nació cultural, totes les paraules tenen trampes».

Al fil de la qüestió, el mateix Valls, que ha acceptat que Catalunya té «una cultura, una llengua i una manera de ser», ha anat un pèl més enllà per instar al «diàleg» i al «respecte» entre catalans. L’alcaldable a la ciutat comtal, d’altra banda, ha remarcat: «Jo no he d’anar a tallar llaços grocs però sí que dic que hi ha un problema d’ocupació de l’espai públic amb aquest tema i això provoca una tensió que és una realitat en la societat barcelonina».

El català, el 155 i l'1-O, per Manuel Valls

Valls, que també ha explicat ser «republicà francès, tot i que respecto la monarquia espanyola», ha volgut fer referència al problema del català al carrer i les escoles. «No crec que el castellà estigui desaparegut a Catalunya perquè al carrer sents molta gent que el parla. Crec que el bilingüisme ha estat una força per Catalunya i Barcelona», ha explicat.

D’altra banda, sobre el 155, Valls ha defensat Ciutadans, en comentar que no va ser l’únic partit que el va voler tirar endavant: «El 155 es va votar al Senat espanyol, no va ser cosa només de Ciutadans. Si no es respecta la llei i la constitució hi pot haver la possibilitat de tornar a aplicar el 155».

Manuel Valls, al costat d'Albert Rivera, en una manifestació unionista a Barcelona
Manuel Valls, al costat d'Albert Rivera, en una manifestació unionista a Barcelona | CatalunyaDiari.cat

 

I finalment, fent referència a un altre fet d’índole catalana, Valls ha  explicat: «L’1 d’octubre hauria dit que s'ha de respectar la llei i no hagués permés l’ús dels locals municipals. En aquell moment vaig dir el que pensava sobre el procés: que no estava d’acord amb la independència ni amb una consulta que no estava prevista a la Constitució».

Manuel Valls, amb moltes núvies

És una de les grans incògnites que va deixar la presentació de Valls. Aquest, de fet, va assegurar que era un candidat «independent», tot i que abraçava tot aquell que es volgués sumar a la seva idea per Barcelona. Més enllà que Rivera i Arrimadas no van assistir a la seva presentació, Valls ha demanat consens als partits unionistes.

«S’han de posar d’acord entre ells», ha explicat l’exprimer ministre francès al mitjà citat mentre al·legava: «O sóc el candidat socialista o sóc el de Ciutadans».


Comentaris

envia el comentari