IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Mariano Rajoy «lamenta profundament» que Puigdemont no aclareixi si va declarar la independència

El president del govern espanyol considera que es tracta d'un aclariment «absolutament necessari», abans de prendre altres mesures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha contestat a través d'una carta a la resposta que el president Carles Puigdemont li ha enviat aquest matí, sobre si ha declarat o no la independència. Rajoy assegura «lamentar profundament» que el cap de l'executiu català no hagi complert amb aquest aclariment «absolutament necessari», que, considera, «tots els catalans tenen dret a conèixer». «Espero que en les hores que queden fins que es compleixi el segon termini del citat requeriment respongui amb la claredat que tots els ciutadans exigeixen i el dret ho requereix», ha escrit el president Rajoy a Puigdemont.

Mariano Rajoy, de la mateixa forma que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, ha reconegut a la seva carta que el seu requeriment suposa el pas previ a l'activació de l'article 155 de la Constitució. Ara bé, insisteix que «no implica la suspensió de l'autogovern», sinó «la restauració de la legalitat de l'autonomia», i «una oportunitat per reconduir el greu deteriorament de la convivència que es viu a Catalunya». El president espanyol assegura que «no pot acceptar» un conflicte històric entre Catalunya i l'Estat espanyol, i explica que el que hi ha és «un conflicte de legalitat».

Sobre el referèndum del passat diumenge, 1 d'octubre, Rajoy prefereix «no comentar els suposats resultats d'una consulta que mai ha estat vàlida», i tampoc vol «valorar les actuacions d'altres poders de l'Estat». Ara bé, el president espanyol aprofita per recordar a Carles Puigdemont que les institucions comunitàries i els diferents estats de la Unió Europea han expressat «la seva posició contrària a la independència i a la ruptura del principi de la legalitat». Finalment, Rajoy avisa que les últimes accions del Govern han generat «una important fractura a la societat catalana», i insisteix que les ofertes de diàleg «no resulten creïbles». Rajoy ofereix al president de la Generalitat un «espai parlamentari per al diàleg entre totes les forces polítiques», i li recorda que encara és a temps de contestar «de forma clara i senzilla» al requeriment de dimecres passat. 


Comentaris

envia el comentari