IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Mariano Rajoy planeja destituir el Govern de la Generalitat si aplica l'article 155

Es convocarien eleccions autonòmiques en un termini d'entre tres i sis mesos

Mariano Rajoy planeja destituir el Govern de la Generalitat si aplica l'article 155.
Mariano Rajoy planeja destituir el Govern de la Generalitat si aplica l'article 155. | CatalunyaDiari.cat

El govern espanyol preveu, en cas d’acabar aplicant l’article 155 de la Constitució a Catalunya, destituir tots els membres del Govern de la Generalitat per tal de convocar, amb sis mesos de marge, unes noves eleccions autonòmiques. Segons informa el diari ‘El Mundo’ aquest diumenge, 15 d’octubre, el govern de Mariano Rajoy estaria estudiant dues opcions a l'hora de reordenar el Govern català en cas d'aplicació de l'article 155. Per una banda, s’instauraria un Govern de concentració on participarien polítics de tots els partits, fins i tot amb personalitats crítiques amb l’independentisme. Així, Rajoy designaria un president de la Generalitat i els seus consellers d’entre personalitats de diferents colors polítics. Segons apunta ‘El Mundo’, entre els noms que s’han plantejat hi figura l’exministre d’Obres Públiques, Transports i Medi Ambient, Josep Borrell; l’exministre d’Exteriors, Josep Piqué; l’exdirigent de Convergència Josep López de Lerma, o fins i tot Josep Antoni Duran i Lleida.

L’altra opció seria formar un govern de gestió més «tecnocràtic» format per alts funcionaris del segon nivell de l’Estat, com subsecretaris, secretaris d’Estat o directors generals, que passarien a fer-se càrrec dels diferents departaments de la Generalitat. Aquest òrgan estaria presidit per Soraya Sáenz de Santamaría. Ara bé, tant en una opció com en l’altra, es convocarien eleccions en un període de tres a sis mesos. Davant d’aquestes situacions, el que ve a continuació és una incògnita. ‘El Mundo’ apunta que es podrien produir dimissions massives entre el funcionariat català, i es pregunta si els nous dirigents haurien d’exercir des de Madrid o bé s’haurien de desplaçar a Catalunya. Ara bé, hi hauria una tercera possibilitat —menys desenvolupada— per la que es designaria un ministre per a Catalunya que es fes càrrec de l’administració catalana.

Segons fonts del govern espanyol, «no es tracta de suspendre l’autonomia de Catalunya, sinó de garantir l’autogovern, de restaurar la legalitat estatuària que s’està incomplint», però «respectant totes les seves competències i sense privar Catalunya de les seves institucions d’autogovern». Aquestes fonts detallen que «Catalunya no es convertirà en Ceuta i Melilla, l’única part del territori on l’Estat encara manté moltes competències». 


Comentaris

envia el comentari