Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Grande-Marlaska

Grande-Marlaska: «L'única violència ha estat la dels independentistes radicals»

El ministre de l'Interior en funcions ha convidat al president de la Generalitat, Quim Torra, a reflexionar

Grande-Marlaska
Grande-Marlaska condemna unilateralment la violència dels radicals independentistes | Catalunya Diari

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha estat el protagonista d'aquestes dues setmanes conjuntament amb el xoc entre els blocs del seu equip —el de Sánchez— i del Govern, presidit per Quim Torra. La política sembla passar a un segon pla, prevalent una guerra d'egos equiparable al fanatisme en el futbol. Poca sensatesa i visió llunyana, però sobretot un afany per emprar l'ús de la paraula, prostituint termes com «diàleg» o «violència», i llançant-se acusacions sobre 'qui' va executar 'què' per a esclarir el 'com'.

Torra, que només va condemnar la violència dels CDR després de la crema dels cotxes a Barcelona, ha demanat avui en la sessió plenària del Parlament —centrada en els esdeveniments de la setmana passada— que  s'estudiï qualsevol «extralimitació»  que hagi pogut donar-se per part dels Mossos en les càrregues policials. Responia a ningú i a tots en objecció a la interpel·lació de la CUP sobre la necessitat d'«una expulsió immediata» als policies agressors  a més de «la dissolució de la Brimo».

Imatge del president del govern català, Quim Torra, durant la sessió de control d'aquest dimecres, 23 d'octubre.
Torra ha desestimat les advertències i peticions de la CUP i les altres formacions del Parlament | Catalunya Diari

La policia fa «ús de la força legítima i necessària per a restablir l'ordre»

Marlaska, per la seva banda, en declaracions en 'La Sexta' ha opinat que «l'única violència que hi ha hagut a Catalunya és la dels independentistes radicals», trencant una llança a favor dels cossos de seguretat de l'Estat, que «han fet ús de la força legítima i necessària per a restablir l'ordre».

Distanciat de les peticions del president, el representant de la cartera ha tornat a assenyalar-li per no dedicar ni un minut a donar suport als Mossos ni als altres policies, quan, curiosament, és qui s'encarrega de la seva intervenció juntament amb  Miquel Buch, que ocupa el càrrec català de Marlaska.

Marlaska convida Torra a recapacitar

Així mateix, li exigeix reflexionar: «Un dirigent institucional ha d'atacar tots els fets violents que van actuar els dies passats a Catalunya» i «ser conscient que en un Estat de dret, les forces policials, són  garants de la seguretat pública», ha etzibat el ministre de l'Interior. Sembla que l'opinió està estesa fins i tot en la cambra catalana: Vidal Aragonès, del subgrup parlamentari de la CUP, ha retornat a la taula la petició de dimissió de Buch, i Miquel Iceta, el líder socialista català, creu que Torra «no està a l'altura del càrrec».

El Govern català viu una crisi interna per les actuacions dels Mossos d'Esquadra en resposta a la rebuda de la sentència
El Govern català viu una crisi interna per les actuacions dels Mossos d'Esquadra en resposta a la rebuda de la sentència | Cedida

La crisi del Govern català podria enfonsar el vaixell, i encara que «menyspreat» per l'Estat s'hagi enrocat sense objectiu de convocar eleccions anticipades, el president haurà d'escoltar als consellers del seu executiu per a aconseguir el que porten reclamant infructuosament des de fa més de 7 anys:  el diàleg.

També et pot interessar...