Marlaska: «Els que no han estat detinguts, ho seran en els propers dies o hores»

El ministre ha valorat els darrers aldarulls i les primeres hores de vaga general

Marlaska Tsunàmi Democràtic
Marlaska, a l'esquerra, ha valorat la situació a Catalunya| Catalunya Diari

El ministre de l'Interior, Grande Marlaska, ha comparegut aquest divendres al migdia valorant la situació a Catalunya. El ministre, ha reconegut els episodis de violència, de «grups minoritaris, però molt organitzats». A més a més, ha llançat un missatge: «Les seves actuacions no quedaran impunes». De moment, ja s'ha detingut un nombre «important» de persones, però la policia segueix identificant-ne d'altres, de manera que es preveuen moltes més detencions: «la impunitat no existirà», ha afirmat.

Vuit persones a la presó

Ja hi ha 8 persones en presó provisional, amb delictes de desordres públics, lesions, i atemptats a l'autoritat. Just aquest dijous, ha explicat Marlaska, deu policies van resultar ferits, cinc de Mossos i cinc de policia espanyola.

El ministre ha lloat l'actuació dels Mossos i els altres cossos policials i ha assegurat que tots els operatius han estat «proporcionals» i ha volgut enviar un missatge als cossos policials: «Vull reiterar el meu suport, recolzament i agraïment per l'extraordinari treball que esteu fent aquests dies». «Els que no han estat detinguts, ho seran en els propers dies o hores», ha reblat Marlaska, recordant que un dels feixistes que ahir van colpejar un jove ja ha estat identificat.

«Els fets estan fent un greu mal a la reputació de Catalunya i les seves institucions. Es pot visitar Barcelona amb total normalitat. Son només grups reduïts que provoquen episodis violents», ha explicat el ministre, que està en permanent contacte amb ambaixades i consolats.

Dades de la vaga general

Segons el ministre, la xarxa ferroviària no té cap alteració i els serveis mínims funcionen sense retards. Marlaska també ha parlat de normalitat als trens d'alta velocitat, així com al trànsit als aeroports, on des de les nou del matí no hi ha cap vol cancel·lat a l'aerport del Prat.

Grande Marlaska ha evitat valorar els talls de carreteres, tot i que ha fet una llista de les que han estat tallades per manifestants. Segons el Govern espanyol, el consum de llum ha baixat tan sols un 7%, de manera que el seguiment de la vaga, ha assegurat, seria «reduït».

'Tsunami Democràtic' i violents que arriben a Barcelona

«Espanya investiga conductes. No investiga persones concretes o associacions. Investiguem actes que creiem que poden ser delicte», ha afirmat Marlaska, referint-se a 'Tsunami Democràtic'. El Govern creu, referint-se a la possibilitat que arribin violents d'altres indrets, que ja son a Barcelona i que ja han actuat, però ha evitat donar més detalls. Grande Marlaska ha recordat que la investigació sobre qui «hi ha darrere dels episodis violents» segueix. 

Un nou 155?

«Aplicarem les actuacions en funció als fets que es produeixin», ha afirmat el ministre. «Tenim les previsions establertes, però esperem que no toqui passar a un altre escenari i esperem que ben aviat pugui tornar la tranquil·litat plena als carrers de Catalunya», ha afegit, assegurant que les manifestacions «podne existir, però no pas els episodis violents». Ha aprofitat la pregunta per tornar a lloar la coordinació entre Mossos d'Esquadra i els altres cossos policials.

Marlaska ha evitat parlar de normalitat, però ha posat èmfasi amb el fet que la violència és «minoritària però molt organitzada». «Estem garantint un espai de seguretat perquè els catalans puguin exercir el seu dia a dia amb relativa tranquil·litat»


Comentaris

envia el comentari