Mas confessa que va intentar pactar amb Iglesias i Sánchez per fer fora Rajoy

Els fets van tenir lloc l’any 2015 però l’estratègia no va funcionar

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas
L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas | Cedida

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha concedit una entrevista aquest passat diumenge al programa ‘El Objetivo’ de La Sexta, i ha aprofitat per demanar l’apropament dels presos polítics i per fer una confessió que fins al dia d’avui ningú sabia.

Així doncs, ha revelat que, després de les eleccions de l’any 2015, en les quals el PP havia perdut la majoria absoluta tot i mantenir-se com a primera força política, el PDeCAT va intentar desenvolupar una operació per tal d’establir una aliança entre els líders del PSOE i Podemos.

El principal objectiu era «rellevar» a Mariano Rajoy del Govern d’Espanya. Però després de formalitzar-se una sèrie de reunions entre Francesc Homs –portaveu del PDeCAT al Congrés en aquell moment–, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, finalment els representants de les formacions polítiques no es van acabar de posar d’acord i tot va quedar en papers mullats.

«Vam intentar forjar una aliança entre els partits d’esquerra perquè hi hagués un relleu de Rajoy», ha explicat Mas, que diu que finalment «no es van entendre» i que l’operació no es va poder dur a terme. Fet que va portar al PP a governar gràcies al suport de Ciutadans.

El motiu que els hauria portat a prendre aquesta decisió és que «vam pensar que el PP en el Govern ens portava al com pitjor, millor. Era incapaç de llegir la situació que estava tenint lloc».

Mas demana «un gest» al govern de Sánchez

L’expresident del PDeCAT ha aprofitat el marc de l’entrevista per demanar «un gest» al Govern espanyol, fent referència a l’apropament de presos que tant s’ha comentat en les últimes setmanes. Malgrat tot, ha remarcat per fer evident que la seva última prioritat és que els presos quedin en llibertat, tot i que sap que aquest fet no depèn de l’Executiu de l’Estat.

D’aquesta manera, ha volgut recordar que «el govern català ja va cedir quan Puigdemont va deixar pas a altres candidats a la presidència», recordat l’esforç dut a terme pels polítics catalans. A més, ha posat èmfasi en el fet que el seu partit ha «propiciat un canvi» donant suport a Pedro Sánchez durant la moció de censura perquè no es podia «anar a pitjor».

Un altre aspecte que Artur Mas ha volgut deixar clar és que «tornar a l’Estatut que va retallar el Tribunal Constitucional no pot ser, si se’l va carregar és que considera que no té cabuda a la Constitució». Pel que fa a possibles solucions, ha fet patent que la resposta ha de «tenir cabuda dins el marc espanyol», i això passa perquè «Espanya se n'adoni que és un estat plurinacional amb nacions que tenen dret a l’autodeterminació».

«S’han de fer gestos mútuament»

Quant al nou Executiu de Pedro Sánchez, l’expresident ha reconegut que, tot i notar un canvi de to en el nou govern d’Espanya, no pot dir encara que s’hagin produït canvis en el missatge.

Malgrat tot, ha confessat que «tampoc teníem l’esperança que els canvis arribessin de cop», i que ara «haurem de veure si qualla o no qualla», ja que «no teníem massa esperances, però potser pot formar part d’una solució futura el fet de discernir l’ambient», tot i que per això calen «gestos mutus».


Comentaris

envia el comentari