Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Mas no va arribar a entregar a Rajoy l'informe sobre un possible pacte fiscal

L'estudi sobre la descentralització fiscal en països federals no va arribar mai a les mans de l'expresident espanyol

Artur Mas ha dit que «no ens agenollarem» per la sentència del 9-N | CatalunyaDiari.cat

 

El 2012 hi va haver una de les reunions més decisives entre Mariano Rajoy i Artur Mas: Una trobada per debatre sobre un possible pacte fiscal a Catalunya. La negativa de l'expresident espanyol a la proposta de Mas va acabar desembocant en què no s'aconseguís un acord fiscal i en què Convergència s'afegís al moviment independentista.

Els assessors de Mas consideren que no va insistir prou per intentar arribar a un acord

En plena crisi econòmica i les grans retallades del 2012, el fracàs en l'acord d'un pacte fiscal va tensar encara més la situació entre Catalunya i Espanya. A més, els assessors de Mas consideren que no va insistir prou a Rajoy, ja que no li va entregar un estudi sobre les relacions fiscals i econòmiques en països federals.

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement va crear un informe sobre la descentralització fiscal en els països federals, per justificar que hi ha diversos models de relacions econòmiques i que no es basen només en qüestions identitàries.  Però l'expresident català no va atrevir-se a entregar l'estudi a Rajoy, fet que va provocar malestar entre els membres del consell.

L'estudi plantejava un pacte fiscal sense subratllar motius històrics o identitaris

Un dels membres de la comissió, Carles Tusquets, va dimitir arran de la no entrega de l'informe i la poca insistència de Mas. Segons el consell,  l'estudi «no és l'expressió d'una reivindicació, sinó el plantejament d'una fórmula racional de relació econòmica amb l'administració central». Tenia l'objectiu d'aconseguir un pacte fiscal posant l'exemple d'altres països federals que s'organitzen amb diferents relacions econòmiques.

L'estudi plantejava un pacte fiscal sense subratllar motius històrics o identitaris | CatalunyaDiari

 

Després de la reunió fallida, Mas i Convergència van fer-se afins a la causa independentista i, ara per ara, les condicions econòmiques de Catalunya són les mateixes i no s'ha aconseguit cap acord fiscal. Fonts de la Moncloa asseguren que, segons Mas, «Rajoy no volia escoltar-lo, que no va acceptar l'informe», però, en realitat, algunes sospites apunten que a Mas no li va interessar insistir més a arribar a un acord.  

També et pot interessar...