Artur Mas hauria de tributar els diners rebuts de la Caixa de Solidaritat

Hisenda és més favorable a la tributació per l’IRPF que a aplicar l’impost de donacions

Mas encara hauria de pagar tot i que la Caixa de Solidaritat hagi pagat la multa imposada pel Tribunal de Comptes
Mas encara hauria de pagar encara que la Caixa de Solidaritat hagi pagat la multa imposada pel Tribunal de Comptes | CatalunyaDiari.cat

 

Artur Mas hauria de pagar 1,5 milions d’euros a Hisenda després que la Caixa de Solidaritat hagi donat el que restava de la multa de 5,8 milions que el Tribunal de Comptes va imposar a l’expresident i a altres alts càrrecs per haver-hi presumptament haver fet servir fons públics per a la consulta sobiranista del 9-N del 2014.  

Haurien permès eludir les responsabilitats fiscals

La Caixa de Solidaritat, fundada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, «recull i canalitza la voluntat de solidaritat de milers de persones de la nostra societat per recolzar les víctimes de la repressió política». Així, amb grans donacions, han pogut fer front a l’elevada quantitat de diners necessària per pagar la multa de Mas.

Tanmateix, segons ha explicat Esaú Alarcón, advocat i professor de Dret Financer, a ‘Crónica Global: «Sembla que les entitats sobiranistes van actuar com intermediàries entre els donants i els beneficiaris, mitjançant un contracte que permetria eludir les responsabilitats fiscals que suposa ingressar aquelles importants xifres per un objectiu que res té a veure amb el ‘fi social’ exigit per evitar un tipus de gravamen del 25% del rebut».

Mas hauria de tributar els dos milions d'euros rebuts | GTRES

Hauria d’estar subjecte a l’IRPF i no a l’impost de donacions

En aquest sentit, l’advocat creu que els beneficiaris de les donacions, Mas, Rigau i Ortega, haurien de tributar els dos milions d’euros rebuts, pagant uns 300.000 euros sempre que les aportacions d’una sola persona no superin els 50.000 i no tinguin cap vincle familiar. Tanmateix, també considera que no hi ha implicació penal si no s’abona aquesta quantitat perquè «es tracta d’una multitud de donacions, no només una».

Però l’advocat també indica que Hisenda ho hauria de comprovar, ja que el reglament tributari estableix que, per aplicar l’impost de donacions, cal que no existeixi contraprestació a l’entrega d’aquests diners, quelcom que Esaú Alarcón no veu en aquest cas perquè «la finalitat és evitar l’actuació de la justícia i que un burgés amb pensió vitalícia, que va protagonitzar el procés, continuï en llibertat», referint-se a Artur Mas i al seu sou d’expresident, i aquests diners estarien subjectes a l’IRPF, per tant, hauria de pagar la meitat del rebut. A més, Hisenda s’inclina més per aquest impost que pel de donacions.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari