IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Medinyà desapareix com a municipi forçat per la sentència del Tribunal Constitucional

Després de dos anys i mig d'autonomia, el municipi gironí haurà de deixar de ser independent i tornar a annexar-se a Sant Julià de Ramis

Vista aérea del municipi gironí Medinyà
Vista aèria del municipi gironí Medinyà | Cedida

El municipi de Medinyà, al Gironès, ha desaparegut com a municipi aquesta passada mitjanit i ha tornat a annexionar-se a Sant Julià de Ramis. Obligats a dissoldre's per la sentència del Tribunal Constitucional (TC), els membres de la comissió gestora han celebrat aquest dimecres el darrer ple. 

La fins ara presidenta de la comissió, Montse Garcia, ha dit que «s'ha tancat una etapa», però que continuaran treballant «des d'un segon pla» per tornar a segregar-se. «El Constitucional ens ha pres el dret a ser poble; acatem la sentència però no l'acceptem», ha assegurat Garcia.

«Sabem que tornar a funcionar com a Ajuntament amb la situació actual del país no serà fàcil, però treballarem per tenir aquest dret», ha dit la presidenta. De fet, la placa que hi ha al fins ara Ajuntament no es retirarà.

Una situació que ja van viure l'any 1972

I és que Medinyà ja va viure una situació semblant entre el 1972, quan també va ser obligat per l'Estat,  fins al juny 2015. Va ser aleshores quan el Parlament de Catalunya, restituint una injustícia històrica, va aprovar la llei que va permetre segregar-lo.

A finals de setembre de l'any passat, el Tribunal Constitucional va anul·lar la llei que creava el municipi, emparant-se en què no es complien els requisits bàsics per a la segregació, ja que el poble té menys de 5.000 habitants. Així doncs, aquesta sentència no ha deixat cap marge i la comissió gestora, que havia de comandar Medinyà fins a les pròximes municipals, s'ha vist forçada a desaparèixer. 

«Ho acatem, però no ho acceptem»

«Ens vam constituir com a comissió gestora el 16 de gener del 2016, sota l'empara del Departament de Governació, i ara ens veiem obligats a dissoldre'ns i a tancar una etapa», ha denunciat Montse Garcia.

«La sentència del TC ens ha pres el dret a ser poble, un dret que ens havia donat el Parlament de Catalunya; ho acatem però no ho acceptem, i no ens queda cap altra opció que dissoldre'ns», ha subratllat Garcia, davant la vintena de veïns que han assistit al ple. 


 


Comentaris

envia el comentari