Meritxell Batet, reelegida presidenta del Congrés en segona votació

ERC i JxCAT voten nul escrivint la paraula «llibertat», i la CUP «amnistia i autodeterminació»

Batet
Meritxell Batet, reelegida presidenta del Congrés en segona votació | Catalunya Diari

Meritxell Batet continuarà exercint com a presidenta del Congrés dels Diputats durant la XIV legislatura. La cap de llista del PSC ha obtingut l'aval de la cambra a la sessió constituent que ha tingut lloc aquest dimarts, on s'ha d'elegir la presidència i la Mesa del Congrés, i on els diputats han de prometre o jurar el càrrec. Batet ha rebut el suport de 166 diputats que corresponen al Grup Socialista, Podem, PNB, Compromís, Mas País, PRC, NC i Teruel Existe. El PP, Cs i Vox han votat Ana Pastor. ERC, JxCAT, CUP, Bildu i BNG han fet vots nuls demanant l'alliberament dels presos.

Batet presidirà una Mesa formada per cinc representants del PSOE i Podem i quatre dels partits de la dreta. Tindrà el primer escull en aquestes promeses o jures, després que el PP li enviés una carta advertint que havia de garantir que els diputats «respectin escrupolosament la llei i la Constitució». Batet li ha respost aquest dimarts amb una altra carta on li recorda que una sentència del TC va resoldre que són vàlides les fórmules que «no impliquin condició, reserva ni limitació de l'acatament de la Constitució».

Batet ha estat elegida en segona votació perquè no ha aconseguit la majoria absoluta en la primera i ha esdevingut presidenta del Congrés per majoria simple. Queden ara dues votacions més. La primera: la de les vicepresidències que segons el disseny que ha fet el PSOE seran per a Gloria Elizo (Podem), Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE), Ana Pastor (PP) i Ignacio Prendes (Cs). La segona, la de les secretaries, que seran per a Gerardo Pisarello (En comú Podem), Sofia Hernanz (PSOE), Adolfo Suárez Yllana (PP) i una altra secretaria per a dreta.

Batet ha estat elegida amb els vots del Grup Socialista i al Podem, PNB, Compromís, Mas País, BNG, CC, PRC i Teruel Existe, mentre que el PP, Cs i Vox han votat Ana Pastor. La cap de llista del PSC a les passades eleccions presidirà una Mesa progressista on –si es compleixen els càlculs per a les votacions que ara venen- el Grup Socialista ostentarà tres cadires (Batet com a presidenta, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis com a vicepresident, i Sofia Hernanz com a secretària), i Podem dos (Gloria Elizo i Gerardo Pisarello).

  

  

La dreta tindrà quatre cadires, encapçalades per una vicepresidència per a Ana Pastor, i una cadira per a Ignacio Prendes (Cs) però no està clara encara la conformació d'aquest sector. Aquesta és precisament una de les incògnites de la sessió. El PP va oferir aquest dilluns un acord a Vox per fer el repartiment, de manera que els populars tinguessin dues cadires, Cs una i Vox una altra. Vox, però, no ha acceptat l'entesa –que implicava que havia de deixar vots a Cs en una de les votacions- i ha anunciat que vota els seus propis candidats, de manera que la ultradreta es podria quedar sense cap lloc a la Mesa.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari