Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Meritxell Budó i Pere Aragonès.

Budó demana que els pressupostos «siguin justos» i delega la negociació en mans dels partits

Tal com es va poder concloure amb les paraules d'Artadi d'ahir, hi ha diferències entre els partits del Govern envers els pressupostos

Meritxell Budó i Pere Aragonès.La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat que els partits del Govern tenen el seus posicionaments propis envers els pressupostos generals | ACN

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat aquest dimarts que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2021 «siguin justos» amb Catalunya i ha deixat la negociació dels comptes en mans dels partits.

«Tenen els seus posicionaments propis a l'hora de valorar si aquests Pressupostos són o no suficients per a Catalunya», ha afirmat en roda de premsa telemàtica després de la reunió del Consell Executiu, en ser preguntada per la diferència entre JxCat, que ha presentat una esmena a la totalitat perquè veu els comptes insuficients, i ERC, que no l'ha presentat i està disposada a negociar, encara que veu marge de millora.

Budó ha reclamat que els comptes aportin els recursos que necessita Catalunya, reverteixin els «incompliments reiterats d'inversions» i el dèficit estructural que, al seu judici, sofreix la comunitat, i que la distribució dels recursos es faci tenint en compte criteris de PIB i no segons la població.

Crítiques d'Artadi als pressupostos

Paral·lelament, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va exigir uns pressupostos de l'Estat «millors» que els que ha dut al Congrés dels Diputats el govern espanyol. Ho va reclamar ahir dilluns, 9 de novembre, en una roda de premsa en què, a més, va queixar-se de la «poca crítica d'altres formacions catalanes» envers els comptes estatals, que va assegurar que «no són bons per a Catalunya». Tot i que no els va esmentar explícitament, ERC no han presentat esmena a la totalitat als pressupostos i els diputats del PDeCAT van avançar que no n'impediran la tramitació.

Artadi va assenyalar que els comptes presentats mantenen el «dèficit inversor» de l'Estat a Catalunya perquè hi destinaran un percentatge inferior al del PIB català i al de la població ni tampoc «corregeixen» la disposició addicional tercera de l'Estatut ni el «dèficit de finançament del transport públic, que va augmentar per la davallada d'usuaris arran de la pandèmia de covid-19. «Nosaltres no hi podem donar suport», va insistir, però va obrir la porta a la negociació.

Ara bé, va advertir que el coronavirus «no pot ser una excusa per demanar el vot a canvi de res ni un exercici de confiança», ja que el PSOE i Unides Podem «ho incompleixen sistemàticament tot», va dir. «Precisament aquest escenari de pandèmia, de necessitat i de triple crisi ens fa ser molt mes exigents a l'hora de demanar que aquests pressupostos siguin millors», va afegir.