Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla curt del conseller Bernat Solé amb Mossos d'Esquadra darrere desenfocats després de declarar al TSJC

Moviment urgent d'ERC: La substituta de Solé a la llista després de ser inhabilitat

L'exconsellera, ara a Bèlgica, és la delegada de la Generalitat davant la UE

Pla curt del conseller Bernat Solé amb Mossos d'Esquadra darrere desenfocats després de declarar al TSJC
Serret substituirà Solé després de la seva inhabilitació. | CatalunyaDiari

ERC ha optat per fer un moviment de darrera hora a la seva llista electoral després de la sentència d'inhabilitació dictada pel TSJC aquest dijous contra el conseller d'Exteriors, Bernat Solé. Finalment, Solé no ocuparà el número 2 de la llista per Lleida —tot i que la seva inhabilitació encara no és ferma, ja que té marge de recurs al Tribunal Suprem— i el sustituirà qui va ser consellera d'Agricultura en el mandat 2016-2017, Meritxell Serret. L'exconsellera havia de tancar simbòlicament la llista lleidatana, però finalment en serà la número 2.

Serret va ser una de les conselleres que va decidir abandonar el territori espanyol l'octubre de 2017. Des de llavors, ha fixat la seva residència a Bèlgica, on des de 2018 ocupa el càrrec de delegada de la Generalitat davant la UE.

El conseller Solé garanteix la seguretat als centres de votació el 14 de febrer

Per ara i fins que la sentència no sigui ferma, Solé continua exercint com a conseller d'Exteriors i responsable de l'àrea de processos electorals. En aquest sentit, aquest divendres, 22 de gener, ha assegurat que la seguretat als col·legis electorals està avalada pels protocols i que no s'ha de posar en dubte. «Els membres de les meses estan perfectament protegits», ha afegit en una entrevista a 'RAC1'. Tot i així, el responsable de processos electorals ha insistit que és una irresponsabilitat posar més de 5,5 milions de persones al carrer el 14 de febrer. En aquest sentit, ha reclamat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que prengui una decisió definitiva sobre la data electoral «com més aviat millor» perquè es necessiten «certeses» i poder informar la ciutadania.

Solé ha explicat que, segons el protocol aprovat, els membres de les meses tindran Equips de Protecció Individual (EPI) per poder utilitzar en la franja de votació entre les 19h i les 20h, que és quan el Govern recomana que vagin a votar les persones positives o en quarantena. I ha afegit que per responsabilitat, no té sentit que una persona no infectada vagi a votar en aquesta franja, encara que la mesura no pugui ser obligatòria.

«La seguretat als col·legis electorals està avalada i no hem de generar més dubtes dels necessaris. Des d'un punt de vista de seguretat està tot previst però no és responsable posar 5,5 milions de persones al carrer», ha refermat. Així mateix, ha explicat que es faran testos d'antígens a tots els membres de les meses electorals i, per tant, en cas de detectar persones positives, no acabarien formant part de les meses. El que no és viable per una qüestió de temps és que els membres de les meses estiguin vacunats si les eleccions s'acaben celebrant el 14 de febrer. Segons Solé, aquesta és una decisió del Departament de Salut que, després de valorar-la, ha considerat que no és possible tenint en compte el pla de vacunació si es manté el 14-F.