Merkel a Rajoy, durant l'1-O: «Europa no pot acceptar la brutalitat policial»

La cancellera germànica es va posar en contacte amb Rajoy durant la celebració de l'1-O

Merkel es va posar en contacte amb Rajoy durant l'1-O
Merkel es va posar en contacte amb Rajoy durant l'1-O | CatalunyaDiari.cat

L’1-O resta marcat a la retina de molts catalans. Les càrregues policials del que s’havia definit com una jornada de celebració van marcar un abans i un després en el conflicte polític català i, tant és així, que l’ANC va proposar fa poc a Quim Torra que el primer d’octubre fos declarat «festa nacional».

Un dels grans escuders de les càrregues, en aquest sentit, va ser l’aleshores president espanyol Mariano Rajoy. Aquest, qui va defensar que el que havia ocorregut a  Catalunya al·legant que «hem fet el que havíem de fer», va rebre les crítiques d’Angela Merkel per via telefònica. «Europa no pot acceptar la brutalitat policial», va al·legar la cancellera germànica.

«Europa no pot acceptar la brutalitat policial»

Aquesta va ser la crítica telefònica de la mandatària alemanya a Mariano Rajoy, just després de l’1-O. Segons ha tret a la llum el síndic de greuges en una entrevista a ‘The National’, Merkel va trucar a Rajoy enmig de la jornada del referèndum a Catalunya per retreure-li les imatges de les càrregues policials.

Ribó, de fet, assegura que té proves de la trucada entre els dos dirigents. «De cop i volta, al voltant de les 13 o 14 hores les càrregues van acabar», relata el mateix Ribó intentant donar a entendre que la trucada de Merkel va ser clau per frenar les càrregues matinals.

La Policia Nacional carregant contra els manifestants
La Policia Nacional carregant contra els manifestants | CatalunyaDiari.cat

 

«Hem fet el que havíem de fer»

«Hem fet el que havíem de fer i hem complert la nostra obligació, actuant amb la llei i només amb la llei. S'ha demostrat que el nostre estat democràtic té recursos per defensar-se d'un atac tan seriós com aquest referèndum», va declarar Rajoy després del referèndum.

Fins ara, però, no es tenia cap mena de constància sobre les crítiques personals d’un mandatari europeu a Rajoy pels fets de l’1-O. Segons Ribó, doncs, el correctiu que va rebre Rajoy va ser per part de, ni més ni menys, Angela Merkel.


Comentaris

envia el comentari