Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O

La Mesa del Congrés deixa els presos catalans sense cap dia de sou

A més, manté la majoria en 176 vots i el nombre d'escons en els 350 actuals

Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O
La Mesa del Congrés ha acordat que els presos independentistes no cobrin les retribucions que els correspondrien  | Cedida

 

La Mesa del Congrés dels Diputats ha acordat aquest dimecres  que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull no cobrin retribucions  pels dies que van passar des de les eleccions del 28 d’abril, en què van resultar escollits, fins al 21 de maig. L'informe dels lletrats deixava la qüestió del sou en mans de la Mesa, i segons Batet, l'acord adoptat «descarta qualsevol pagament» pels dies previs a la seva suspensió.

La Mesa ha decidit també mantenir la majoria absoluta de la cambra en 176 vots  malgrat la suspensió dels quatre diputats independentistes empresonats a instàncies del Tribunal Suprem. Ha fet seu d’aquesta manera el criteri dels lletrats, que en un informe que va fer arribar aquest dimarts a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, conclouen que el nombre global d'escons del Congrés s'ha de mantenir en els 350 actuals.

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

Sense votació ni plantejaments en contra

La presidenta de la cambra baixa ha explicat que la decisió no s’ha sotmès a votació i no hi ha hagut plantejaments en contra  per part de cap membre de la Mesa. El que sí que s’ha plantejat per part dels dos representants de Podem, segons Batet, és una pròrroga per poder estudiar més a fons l’informe dels lletrats, una petició rebutjada  per la resta. 

  

  

La Mesa tenia sobre la taula dues opcions: la primera actuar d’acord al precedent de 1989, quan Felipe González va ser investit només amb 167 vots  gràcies a la rebaixa de la majoria absoluta que situava el llindar precisament en aquesta xifra de diputats. La segona opció era mantenir el cos de 350 membres de la cambra malgrat l’absència dels quatre diputats independentistes. 

Dificulta la investidura de Sánchez

Pedro Sánchez ha tornat a mostrar la seva negativa davant el diàleg independentista
Pedro Sánchez sí que podria ser investit en segona votació | CatalunyaDiari.cat

 

La Mesa ha optat per aquesta segona opció d’acord a l'informe dels lletrats del Congrés. Els diputats suspesos «mantenen la condició» de membres de la cambra i, «en conseqüència, han de computar  a efectes de la composició fixada en 350 des del dia de la constitució, no afectant així el nombre de vots requerit per assolir la majoria absoluta (176) i la resta de les majories especials que estableixi la Constitució, les lleis orgàniques o el reglament del Congrés».

La decisió de  mantenir en 176 diputats la majoria absoluta dificulta la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez en primera votació –on cal majoria absoluta- però a priori no en segona, on cal només més vots a favor que en contra i –mentre ERC i JxCAT no substitueixin els diputats suspesos- en tindria prou amb els 175 del Grup Socialista, Podem, PNB, CC, Compromís i PRC.

 

També et pot interessar...