IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les condicions del jutge belga per concedir la llibertat provisional a Puigdemont i els quatre consellers

El tribunal demana als investigats no abandonar el país, notificar una residència on siguin localitzables i presentar-se davant la justícia quan siguin requerits

El president Puigdemont ha obtingut la llibertat provisional
El president Puigdemont ha obtingut la llibertat provisional | CatalunyaDiari.cat

La sol·licitud que va realitzar la fiscalia de Brussel·les per obtenir la llibertat provisional, dins del procés judicial que estan realitzant el President, Carles Puigdemont, i els quatre consellers, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig, ha estat acceptada pel jutge belga. D'aquesta manera, els investigats allargaran la seva estada al país europeu, encara que respectant un seguit de mesures que se'ls hi ha imposat per poder-los tenir controlats en tot moment. Entre elles, es troben les condicions de no poder abandonar Bèlgica sense permís, notificar una residència real on poder-los localitzar en qualsevol moment i presentar-se davant la justícia en cada citació que se'ls demanés o en les peticions de la policia.

D'aquesta manera, les ordres de detenció emeses per la jutge d'instrucció, Carmen Lamela, pels delictes de rebel·lia, rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència, han obtingut una resolució, la qual no es pot apel·lar, que permet als membres del govern obtenir més temps fora del país, podent continuar desenvolupant les seves defenses. La decisió del magistrat flamenc es va prendre després de la presa de declaracions que tots els processats van haver de realitzar, les quals es van produir per separat, a porta tancada i en presència, només, dels seus advocats i un traductor. Un cop finalitzada la jornada, tots cinc han sortit de la fiscalia en una furgoneta blanca prop de la mitjanit.


Per la seva part, la fiscalia de Brussel·les ha emès un comunicat on confirmava la decisió a la qual es va arribar «havent escoltat totes les persones requerides». En l'escrit, s'afirma que el jutge instructor «ha pres una decisió aquesta nit sobre les cinc ordres de detenció europees emeses per Espanya. La petició feta aquesta tarda per la fiscalia de Brussel·les per a la llibertat provisional de totes les persones buscades ha estat acceptada». D'aquesta manera, el jutge té 15 dies per decidir si accepta la petició d'extradició que fa Espanya o no. En cas que accepti, Puigdemont i els consellers poden presentar un recurs al tribunal d'apel·lació, que hauria de decidir en 15 dies més.

El motiu pel qual són requerides aquestes dues setmanes ve per la necessitat que aquest segon tribunal no podria oficialitzar la seva resolució fins que fossin escoltades totes les parts implicades. En cas que, de nou, decidís extradir-los, els cinc investigats encara podrien sol·licitar un últim recurs per evitar la decisió, el qual els enviaria al tribunal de cassació. En aquest cas, l'organisme tindria 30 dies més per decidir. Per tant, en total, el procés podria tenir una durada de dos mesos, on es podrien afegir 30 dies més, en casos excepcionals, representant una extensió màxima de 90 dies.


Comentaris

envia el comentari