IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 El govern espanyol demana al Congrés prolongar l'estat d'alarma durant sis mesos

Les mesures que s’aplicaran amb el 155

El Consell de Ministres ja ha aprovat la llista de mesures que s'aplicaran a Catalunya amb el 155

 
Imatge de Rajoy al consell de ministres
Imatge de Rajoy al consell de ministres | Cedida

 

Mariano Rajoy, president del govern espanyol, ha concretat quines són les mesures que s’aplicaran si finalment el Senat valida la proposta ja aprovada pel consell de ministres sobre la posada en marxa de l’Article 155.

Mesures del 155

El president Carles Puigdemont i la resta de membres del Govern, seran cessats dels seus càrrecs a la Generalitat. Serà el govern espanyol qui assumeixi el control del Parlament, que no s’arribarà a dissoldre però passarà a tenir només funcions representatives. Un cop fet això, s’haurà de convocar eleccions al Parlament en un termini màxim de sis mesos. Mariano Rajoy ja ha dit que la seva intenció seria convocar-les en el moment en què es recuperi la normalitat.

Seguint amb les mesures que afectaran el Parlament, la presidenta del mateix, Carme Forcadell, no podrà proposar candidat a la presidència de Catalunya així com tampoc plantejar plens d’investidura. Li serà permès seguir proposant mesures sempre que no siguin contraries a la Constitució, si això passés, l’executiu de Rajoy tindrà 30 dies per vetar-les.

Amb l’aplicació del 155 es vol tornar Catalunya a la legalitat aplicant la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, per fer-ho, ha dit Rajoy, que la Generalitat haurà d’actuar sota les directrius dels òrgans designats pels ministeris del govern espanyol.

Es prendrà el control sobre els mitjans de comunicació públics de Catalunya. Tant TV3 com Catalunya Ràdio passaran a estar controlats pels gestors que ordeni el govern espanyol. Soraya Saez de Santamaria argumenta la mesura explicant que es fa amb l’objectiu d’aconseguir donar «informació objectiva, veraç i equilibrada».

Els Mossos d’Esquadra són també un dels possibles objectius del 155. Una de les mesures aplicables és substituir la policia catalana per la Guàrdia Civil o la Policia Nacional en cas necessari. L’executiu espanyol preveu també desplegar les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a Catalunya, en coordinació amb els Mossos, sempre que no siguin rellevats de les seves competències.

El següent pas per l’aplicació del 155 es farà el proper divendres dia 27. El Senat es reuneix en un ple extraordinari per debatre i finalment aprovar la llista de mesures del  155 que seran aplicades a Catalunya.


Comentaris

envia el comentari