Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al costat de la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, a la seu de la direcció general de l'institut Armat, a Madrid

El Ministeri de l'Interior nomena David Blanes nou cap de la Guàrdia Civil a Madrid

Substitueix en el càrrec a Diego Pérez de los Cobos, destituït la setmana passada

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al costat de la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, a la seu de la direcció general de l'institut Armat, a Madrid
Fernando Grande-Marlaska ha nomenat aquest dimecres el substitut de Diego Pérez de los Cobos a la Comandància de Madrid. | EFE

El Ministeri de l'Interior ha nomenat el tinent coronel David Blanes com a nou cap de la Guàrdia Civil a Madrid en substitució de Diego Pérez de los Cobos, cessat la passada setmana. Segons ha informat Moncloa, Blanes ha estat fins ara el Cap de la Unitat Fiscal i Aeroportuària de la Comandància de Madrid. Ha exercit, entre altres destins, a la Comandància d'Àlaba, a la Unitat de Seguretat de la Casa de Sa Majestat El Rei i al Gabinet Tècnic de la Direcció General de la Guàrdia Civil.

David Blanes és graduat en Dret, màster en Dret Públic i Estat Autonòmic, màster en Direcció i Gestió de la Seguretat, i diplomat en Estat Major de les Forces Armades, entre altres titulacions. A més, està en possessió de diverses condecoracions i reconeixements per l'acompliment de la seva tasca. D'altra banda, l'Executiu ha assenyalat que Pérez dels Cobos, que va ser destituït la setmana passada pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha sol·licitat una comissió de serveis en la Intervenció Central d'Armes i Explosius a Madrid, que li ha estat concedida.

Falta de comunicació sobtada de Pérez de los Cobos

El nomenament de Blanes arriba un dia després que Interior expliqués que el que es va fer amb Pérez dels Cobos va ser «precipitar» el seu relleu com a cap de la Comandància de Madrid després de la pèrdua de confiança que va suposar que aquest alt càrrec de la Guàrdia Civil deixés d'informar els seus superiors en la cadena de comandament sobre tràmits relacionats amb el lliurament d'informes sobre la recerca judicial del 8M i l'inici del contagi de coronavirus.

Segons van informar fonts oficials del Ministeri de l'Interior, és davant aquesta falta de comunicació sobtada per part de Pérez dels Cobos a la qual al·ludeixen quan emmarquen el seu cessament en una reestructuració d'equips i en l'incompliment del procediment de comunicació d'actuacions «únicament als efectes de coneixement, no del contingut d'aquestes».

El Govern insisteix: és una reestructuració del cos

Des del mateix Executiu han recordat que el nomenament de Blanes en substitució de Pérez dels Cobos es produeix després dels nomenaments del tinent general Pablo Salas Moreno com a director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil i del tinent general Jesús Blázquez González com a cap del Comandament d'Operacions, números u i dos respectivament en l'escala operativa de l'Institut Armat.

En aquesta línia, s'insisteix que la nova estructura de la Guàrdia Civil continua avançant tan sols uns mesos després de l'arribada a la seva Direcció General de María Gámez, la primera dona al capdavant en la centenària història d'aquest cos.