Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada

El ministre de Justícia diu la seva sobre els indults als presos abans de l'abril

Campo relaxa l'expectativa dels indults abans de l'abril

Jordi Cuixat, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull surten de la presó de Lledoners en semillibertat per primera vegada
Els polítics catalans empresonats per l'1-O, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha evitat aquest divendres, 8 de gener, posar data perquè el seu executiu emeti una decisió sobre els indults als presos independentistes. En una entrevista a Antena 3 el ministre ha assegurat que hi ha una «transparència absoluta» en aquest procés que a hores d'ara es troba pendent de l'informe —preceptiu, però no vinculant— del Tribunal Suprem.

Fre als indults

Abans d'emetre criteri, els magistrats han de rebre diversos informes. El de la Fiscalia va arribar a finals de desembre, i segons Campo el Suprem resta pendent ara del de l'Advocacia de l'Estat, que encara no l'ha lliurat. Campo ha recordat que «cada indult és personal» i pot ser que vagin a diferent ritme depenent dels endarreriments en la presentació dels informes.

D'aquesta manera, doncs, el ministre Campo posa aigua al vi al rumor d'un possible indult, això sí parcial, que podria arribar abans de Setmana Santa i completar-se amb una rebaixa de la pena de sedició per la via de la reforma del Codi Penal. Caldrà esperar encara unes setmanes, doncs, per veure com es resol la qüestió.

Ciutadans denuncia simbologia favorable als presos durant el procés electoral

En un altre ordre de coses, però encara en referència als presos, Ciutadans ha denunciat davant la Junta Electoral Central que la Generalitat «vulnera la neutralitat» amb «símbols i expressions partidistes» en edificis públics, com ara els Departaments d'algunes conselleries. El candidat a les eleccions del 14-F, Carlos Carrizosa, ha criticat que hi hagi «estelades, pancartes demanant la llibertat de polítics presos o llaços grocs» en edificis públics, i ha reclamat que «tot símbol que resulti partidista sigui retirat». Carrizosa creu que la «passivitat» del PSC davant d'aquesta «vulneració de les normes» es perquè els socialistes no volen «molestar els seus futurs socis d'ERC i els comuns».

C's també ha presentat escrits a les juntes de zona perquè comencin a retirar «simbologia partidista» penjada en alguns ajuntaments, com a Castelló d'Empúries, Palamós o Sarrià de Ter, entre d'altres. I ha advertit que també ho faran a altres punts del territori. Carrizosa ha garantit que arribaran «fins al final», com ha recordat que van fer amb l'expresident del Govern Quim Torra, inhabilitat per no haver retirat a temps la pancarta del Palau de la Generalitat.

D'altra banda, Carrizosa ha tornat a carregar contra el candidat socialista al 14-F, Salvador Illa, a qui ha acusat d'estar-se dedicant al ministeri de Sanitat «a temps parcial». «Està pendent de solucionar els problemes del seu partit», ha criticat Carrizosa, que ha recordat que el nombre de contagis, els ingressos «que amenacen de desbordar les UCI» i ha considerat que «la campanya de vacunació està resultat més lenta del previst».