IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El ministre Rafael Catalá assegura que els diputats que votin la independència hauran d'assumir «responsabilitats»

També considera que tan sols convocant eleccions anticipades «no se solucionen les coses»

El ministre Rafael Catalá creu que només amb convocar eleccions «les coses no se solucionen»
El ministre Rafael Catalá creu que només amb convocar eleccions «les coses no se solucionen» | ReusDiari.cat

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que, si al Parlament es vota una declaració d'independència, no només haurà d'assumir responsabilitats el president Carles Puigdemont, sinó també la resta de diputats que ho facin a favor. «Emetre opinions no és delictiu, però aprovar o adoptar acords sí té transcendència jurídica i pot portar responsabilitats», ha alertat en una entrevista a RNE. Catalá assegura que, si Puigdemont decideix anar al Senat a explicar-se, és «un bon camí per a buscar solucions» però també avança que el 155 no s'aturarà encara que convoqui eleccions anticipades. «Les coses no se solucionen exclusivament convocant eleccions», ha declarat. Per a Catalá, cal que el president digui «explícitament» que complirà les lleis i acatarà la Constitució i les resolucions judicials.

El ministre de Justícia ha remarcat que, fins ara, ha estat Puigdemont qui «s'ha negat al diàleg» però creu que seria «un bon pas» que aposti per comparèixer al Senat. Ara bé, Catalá espera que no sigui per «ratificar posicions sobre la independència» sinó per «trobar solucions dins la Constitució». Davant la possibilitat que al Parlament es pugui votar una declaració d'independència, el ministre alerta que tots els diputats que donessin suport a l'acord incorrerien en «responsabilitats». «Hi ha maneres de salvar la responsabilitat i separar-se d'aquesta bogeria que serien no votant o votant en contra», ha avançat.  Preguntat per si una declaració d'independència comportaria l'entrada a la presó de Puigdemont, Catalá ha dit que desconeix si seria «així d'immediat i directe». Tanmateix, afegeix que seria una «violació flagrant de les lleis i la Constitució» i ha declinat avançar esdeveniments perquè considera que «són paraules majors». 
 

El titular de Justícia ha defensat que el disseny que el govern espanyol ha fet del 155 és «moderat i gradual» i que, tot i que s'han fixat tres àrees prioritàries, no totes les mesures s'aplicaran des del primer dia. «Les mesures es poden adoptar en el període que hem fixat de sis mesos i no tenen perquè estar totes vigents des del primer dia, serà en funció de les necessitats», ha apuntat. Catalá reconeix que l'aplicació de l'article és «complexa i sense precedents».  Preguntat per si algun conseller o membre del Govern pot no acatar el cessament, Catalá apunta que «des del punt de vista formal» no poden. En el cas de Puigdemont, afirma que es podrà mantenir de diputat al Parlament. Sobre els Mossos, apunta que és «inimaginable» que un servidor públic no compleixi la llei, malgrat que hi pugui haver cessaments a la cúpula del cos. «És igual qui sigui el cap, si en venen de nous els Mossos hauran d'actuar a la Constitució i la llei i seguir treballant», ha manifestat. 


Comentaris

envia el comentari