Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Congrés dels Diputats, en una imatge recent.

El motiu pel qual vuit ministres del PSOE dimiteixen com a diputats

Només Sánchez, Calvo, Montero i Ábalos conservaran l'acta

El Congrés dels Diputats, en una imatge recent.
El Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

Vuit ministres del govern espanyol, del PSOE, dimitiran «en breu» com a diputats. Es tracta de la vicepresidenta quarta Teresa Ribera, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo; la de Defensa, Margarita Robles; el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; la titular d'Educació,  Isabel Celaá; el d'Agricultura, Luis Planas; la d'Indústria, Reyes Maroto i el ministre de Ciència, Pedro Duque.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Així doncs, d'entre els membres socialistes de l'executiu espanyol només seguiran sent diputats al Congrés el president, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera Carmen Calvo; i els ministres  José Luis Ábalos i María Jesús Montero. Cal recordar que Salvador Illa, Nadia Calviño, Carolina Darias, José Luis Escrivá, Arancha González Laya i José Manuel Rodríguez Uribes ja no eren diputats.

El grup del PSOE no dependrà tant de l'agenda dels ministres

El moviment és imprevist: malgrat que ja va passar el mateix en el primer govern de Pedro Sánchez, ara la intenció dels socialistes era que la majoria del seu govern mantingués l'acta. Finalment, però, hi ha hagut un canvi de parer. Amb la renúncia dels vuit ministres a l'escó, accediran al Congrés vuit nous diputats que assumiran les plenes funcions que els pertoquen com a tals: assistència a comissions i altres òrgans, feines que no assumien els ministres, alliberats per centrar-se en les seves carteres.

A més, en una legislatura on la construcció de majories és tan complexa, no caldrà dependre de tantes agendes per quadrar els dies de les votacions al Congrés. Amb els vuit nous diputats, el  PSOE  es veurà menys afectat per les possibles absències dels ministres, que malgrat poder assistir quan vulguin a la Cambra Baixa, ja no tindran dret a vot.

També et pot interessar...