El comissari Miquel Esquius, nomenat nou cap dels Mossos d'Esquadra

Assumeix el càrrec que va deixar vacant Ferran López -dimitit- i Josep Lluís Trapero, cessat per l'article 155

Miquel Esquius, comissari dels Mossos d'Esquadra.
Miquel Esquius, comissari dels Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari.cat

El conseller de l'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, ha anunciat aquesta tarda en una roda de premsa d'urgència el nou cap dels Mossos d'Esquadra. El comissari Miquel Esquius serà el màxim comandament de la Policia de la Generalitat i assumirà el càrrec que va deixar vacant el comissari en cap Ferran López quan va dimitir després d'aixecar-se l'article 155 de la Constitució Espanyola. El conseller es reunirà amb la direcció policial dels Mossos aquesta mateixa tarda per comunicar la seva decisió.

El departament de l'Interior no ha anunciat fins avui el nom del nou cap del cos, assegurant que durant aquest temps, d'ençà que van prendre possessió del càrrec i amb la dimissió de López, han explorat totes les possibilitats de lideratge al cos. Cal recordar que l'antecessor en el càrrec de Ferran López va ser el major Trapero, cessat pel govern espanyol amb l'aplicació de l'article 155 després de la declaració d'independència fallida.

Tapero, López i Esquius

La tria del nou comissari en cap del cos no ha estat fàcil. Els Mossos d'Esquadra han estat a l'ull de l'huracà els darrers mesos des de l'1 d'octubre, amb el cessament de Trapero i l'elecció de López. El departament d'Interior va ser un dels més intervinguts durant la vigència de l'article 155 i el conseller Buch ha hagut de tornar a teixir les confiances a l'interior de la cúpula de la conselleria.

Amb un equip de directors generals gairebé renovats i amb alguns tècnics també rellevats, Interior només havia de tancar el cap del cos. Després de Trapero i López, ara és l'hora de Miquel Esquius. El major segueix apartat, per decisió pròpia mentre duri el procés penal pels fets d'Octubre, i López sense lloc a la nova direcció, tot i que es preveu que pugui assumir algun rol en la nova direcció. Serà Miquel Esquius ara qui decideixi en quina posició col·loca a López.

Els comissaris López i Molinero amb el major Trapero al centre, a Madrid.
Els comissaris López i Molinero amb el major Trapero al centre, a Madrid. | CatalunyaDiari.cat

Qui és Miquel Esquius?


El comissari Miquel Esquius ha dirigit fins ara la Comissaria Superior de Coordinació Territorial dels Mossos d’Esquadra, que coordina totes els comissaries territorials del cos a les diferents comarques del país. Abans havia estat el cap de Mobilitat des de 2012 i antigament havia liderat la Unitat de Trànsit, que amb una remodelació de la Prefectura es va passar a anomenar Mobilitat. Esquius és de Súria, al Bages, i va nèixer l’any 1963. Amb rang d’intendent va ser el cap de la Regió Policial Central, el seu territori.

Buch, amb Esquius
Miquel Buch, amb el comissari Esquius i el director general de la Policia, Andreu J. Martínez. | CatalunyaDiari.cat

 

Miquel Esquius no serà «major»

No serà major. Erròniament es creu que el nom que rep el cap del cos dels Mossos d'Esquadra és el de major. No és així. Major és un càrrec més de l'escala superior del cos dels Mossos d'Esquadra. El rang més alt d'aquesta escala i ara per ara amb només un membre, Josep Lluís Trapero.

Va ser nomenat major l'any 2017 pel president Puigdemont. El nou cap dels Mossos, l'escollit per Miquel Buch, és un comissari, que assumirà des d'ara el rol de comissari en cap del cos, però no serà nomenat major. Trapero, tot i que apartat de la Prefectura del cos, manté el rang —i el sou— de major.

Interior va estudiar un model de comandament horitzontal

Durant aquest impàs de temps que Interior ha buscat i dissenyat la nova Prefectura dels Mossos d'Esquadra, el director general de la Policia també va estudiar la possibilitat de fer un model semblant al que s'ha implementat a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil.

No hi ha un màxim comandament uniformat, sinó que els comissaris assumeixen la direcció de les diverses comissaries generals i reporten a un director general civil, és a dir, un polític, en aquest cas, Andreu J. Martínez, l'actual director general dels Mossos d'Esquadra. Finalment Interior ha optat per nomenar un cap i remodelar part de la Prefectura amb nous comissaris.


Comentaris

envia el comentari