Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Torra

Miquel Iceta treu pit i ataca el Govern de Quim Torra

L'acusa de voler «conflicte» i li demana «que deixi pas a un altre Govern»

Miquel Iceta durant una intervenció en un congrés del partit el 13 de desembre de 2019
Iceta ha acusat a Quim Torra de voler «conflicte» | Catalunya Diari

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat aquest divendres Catalunya com a nació i ha advertit que «el problema no és de tenir més competències» sinó que es «respectin» les actuals «sense interferències indegudes de l'Estat». A més a més, Iceta ha acusat Torra de voler «conflicte» i li demana «que deixi pas a un altre Govern».

Iceta ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, de «cridar a la polarització i a la confrontació» i ha lamentat que lideri un Govern que veu «fracassat i dividit». «Com més aviat deixi pas a un altre Govern, gairebé diria que el que sigui, tots hi sortirem guanyant», ha afirmat aquest divendres durant el 14è Congrés del PSC, que fins diumenge se celebra al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona. Segons el líder socialista, la societat catalana demana «diàleg i acords» mentre que el que vol Torra «és el conflicte».

A més, s'ha referit a les protestes que va originar la sentència del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i ha defensat el dret a manifestar-se en contra d'una decisió judicial. «Poden fer-ho», ha insistit, però ha advertit que «determinades mobilitzacions no són la lliure expressió d'un dret fonamental», sobretot si van acompanyades de «violència, intolerància i un cert desbordament de la tranquil·litat ciutadana».

«No volem dividir més la societat catalana»

Iceta ha presentat l'informe de gestió de la tasca duta al capdavant del PSC des del darrer Congrés de l'any 2016 i ha apostat per «un autogovern més sòlid, un millor finançament i un millor reconeixement». «No volem trencar amb la resta d'Espanya, no volem dividir més la societat catalana, no volem retrocedir i tampoc ens volem quedar on som», ha dit, per la qual cosa ha proposat un «ampli acord polític» que reconegui Catalunya com a nació  i estableixi «regles» per impedir ingerències estatals en l'autogovern.

«Ho aniré repetint i crec que al final ens en sortirem», ha dit Iceta, que també ha reclamat que la Generalitat «a través de la participació en mecanismes institucionals», pugui «incidir» en decisions estatals «a ser possible a través d'un Senat federal». També parlant de la cambra alta espanyola, ha  agraït la feina duta a terme per l'expresident Manuel Cruz i ha justificat la decisió del PSOE de rellevar-lo per Pilar Llop pels equilibris interns del socialisme.  «Ja sabeu que moltes vegades, ja ho veureu quan demà quan fem l'executiva, s'han de compaginar o combinar moltes coses i no sempre tot suma», ha assenyalat.

Creu que només hi ha un govern possible

Per fer possible la seva proposta per a Catalunya, Iceta ha avisat que «només hi ha un govern» que ho pugui fer possible, que és un executiu «l PSOE amb Unides Podem presidit per Pedro Sánchez» que es pugui configurar «ràcies a una abstenció d'ERC».«Jo vull que aquestes negociacions arribin a bon port», ha dit, sobre les converses entre republicans i socialistes per a la investidura del pròxim president espanyol, i ha garantit que el PSC farà «el que calgui, fins i tot de vegades mossegant-nos la llengua», perquè prosperin. «Volem que el PSOE, i molt concretament Pedro Sánchez, sàpiga que té darrere, al costat, on calgui, tot el PSC empenyent en la mateixa direcció», ha sentenciat.

El PSC celebra aquest cap de setmana el seu 14è Congrés, que previsiblement ratificarà Iceta com a primer secretari del partit. Han obert la sessió d'aquest divendres el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa; la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que també presideix la mesa del conclave socialista, i el tinent d'alcalde de Barcelona i líder del partit a la ciutat, Jaume Collboni.

Batet ha defensat el partit davant dels qui el donaven «per esgotat». «El PSC no ha tornat simplement perquè el PSC no va marxar mai», ha advertit. Batet ha assegurat que els socialistes mantenen els seus valors i són «el projecte central d'un futur comú a Catalunya i al conjunt d'Espanya». A més, ha asseverat que els valors del PSC «no són instruments per guanyar eleccions i accedir a governs». «No tenim un projecte per poder governar sinó que volem governar per fer realitat el nostre projecte», ha reblat.

També et pot interessar...