Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu amb Pedro Sánchez.

Iceta ja és ministre: Les seves primeres paraules reivindicant una «Espanya plural»

El líder del PSC diu que seguirà el camí de la «cogovernança» i remarca el seu «compromís amb la Constitució»

Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu amb Pedro Sánchez.
Miquel Iceta ja és ministre del govern de Pedro Sánchez. | ACN

Miquel Iceta ha rebut la cartera de ministre de Política Territorial i Funció Pública aquest dimecres de la mà de la seva predecessora, Carolina Darias, que substituirà Salvador Illa al capdavant de Sanitat. El primer secretari del PSC ha afirmat en una intervenció en l'acte de traspàs de cartera que seguirà el camí de la «cogovernança» basat en «l'acord i la cooperació» entre administracions i ha assegurat que en el full de ruta del ministeri «no hi haurà sobresalts ni invents ni improvisacions». Iceta també ha remarcat el seu «compromís amb la Constitució» i ha dit que vol «una Espanya forta en la seva unitat, plural, i orgullosa de la seva diversitat».

Defensa la concòrdia i la cogovernança

Poc després de les nou del matí de dimecres, Iceta ha promès el càrrec davant Felip VI al Palau de la Zarzuela i dues hores després ha tingut lloc el tradicional traspàs de cartera a la seu del ministeri que a partir d'ara encapçalarà Iceta. A l'acte hi ha assistit la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el ministre de Transports, José Luis Ábalos; el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; la ministra d'Indústria, Reyes Maroto i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. També l'exministre de Sanitat i candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa.

Iceta ha reivindicat la gestió feta per Illa i el seu «compromís amb la cooperació i la concòrdia» i ha defensat la «cogovernança com a manera d'entendre el govern en un estat complex». «Aquest és el camí», ha dit. El líder del PSC ha destacat que Illa ha exercit amb «dignitat i eficàcia» amb vocació de «servei públic». «No hi ha fortalesa més sòlida que la que sorgeix de l'acord i del pacte», ha afirmat. Iceta també ha agraït la tasca «immensa» de Darias, de qui «seguirà el camí ja traçat», així com la «confiança» del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Iceta també ha lloat la tasca que va fer Batet quan era ministra de Política Territorial.

«Jo no arribo aquí amb un programa propi, arribo fidel i compromès amb el programa de govern de la coalició progressista, que s'ha de complir», ha apuntat Iceta, que ha dit que cal treballar en la modernització de l'administració, seguir amb la digitalització i «lluitar pels fons europeus».

Comiat de Darias

Per la seva banda, Darias s'ha acomiadat del ministeri de Política Territorial i ha subratllat que ha treballat amb la idea que «la cooperació territorial és la base per cosir aquest país». «A aquest govern li importa el que passi a tots els territoris», ha dit, i també s'ha mostrat convençuda que «la modernització de la funció pública serà un factor de millora en les polítiques públiques». «Hem assolit alguns avenços», però «el millor està per venir i vindrà de la teva mà», ha dit Darias a Iceta.