La consulta que proposa Miquel Iceta per superar l'actual context polític

El PSC vol iniciar un procés de diàleg per generar un ampli consens que porti una reforma de l'Estatut

Miquel Iceta | Cedida

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha publicat aquest divendres a la tarda un article a 'El Periódico' on llança una proposta política per superar l'actual context polític de tensions i aldarulls que viu Catalunya. Iceta reconeix «l'impacte emocional» de la sentència, també entre no independentistes.

És per això que Iceta ha volgut compartir diverses reflexions, amb una proposta final, la d'una reforma de l'Estatut amb una consulta posterior, que no seria «de divisió».  Perquè fos real aquesta reforma cal un ampli acord al Parlament, ja que es necessiten 2/3 dels vots, de manera que, segons Iceta, caldria «la plena acceptació de les regles de joc. Sense una acceptació plena de la legalitat vigent, que incorpora els mecanismes per a la seva modificació a través de les majories corresponents, el diàleg és impossible». 

Iceta ha volgut recordar que Espanya «és una democràcia» i que cal respectar la sentència del Suprem, afegint que aquesta «es pot recórrer davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu dels Drets Humans». Considera, doncs, que aquestes son les regles del joc prèvies que cal que assumeixin els independentistes per tal d'iniciar el diàleg que demana i proposa. Iceta, també demana que el diàleg i l'acord, impliqui concessions de tothom: «Per a alguns el diàleg sembla limitar-se a que els altres acceptem el 100% de les seves condicions. I si no ho fem, dir-nos que no som demòcrates. No és així com arribarem enlloc. Nosaltres no volem un referèndum per certificar una divisió. Ho volem per certificar un acord».

Acord aquí, amb l'Estat i consulta

El camí a seguir per Iceta marca tres passos: diàleg i acord ampli per un nou Estatut a Catalunya, un acord amb l'Estat espanyol i una consulta on els catalans haurien d'aprovar aquesta reforma estatutària, que, per al PSC hauria d'incloure un «autogovern més sòlid, un millor finançament i una participació directa en la presa de decisions per part de l'Estat. Un Estat que reconeixerà la personalitat nacional de Catalunya i el caràcter pluricultural i plurilingüe d'Espanya». Iceta reconeix que caldrà temps, per això demanar començar «com més aviat millor».


Comentaris
Jordi
Perdoneu, però... No és aquest el camí que vam recórrer fa anys? No ens ensarronaras uns segona vegada.
Consol
Q fem???? L'estatut sel van carregar al 2010 els sr. del pp i companyia. I ara voste surt amb un altre estatut. El q volem es ser independents. No obligem a ningu a ser el q no vulgui ser. Pero CATALUNYA es mereix i es una NACIO. VOTEM.i triem vostes mateixos Si no es posen d'acord el.reina d'espanya TE I TINDRA UN PROBLEMA. Nosaltres ja el tenim . Els nostres dirigens politics per fer el q nosaltres vam demanar ara son PRESSOS/AS POLITICS I EXILIATS . Ara si ho volem arreglar els i toca arreglar-ho a vostes. Com amb un REFEREMDUM. ACORDAT I PACTAT .ELS VOTS MANEN. a hores d'ara casi no m'en refiaria.
ROSARIO
Perqu2 ens ho tombi el constitucional?
ton c.
se´n recorda sr. Iceta que nosaltres no ens hem aixecat mai de la taula de diàleg, aixó li podría dir al seu "jefe" el sr. Sànchez, alies el preparao II
Jordi
L'Estat no compleix els acords, per posar un exemple de una llista interminable els pressupostos acordats per Catalunya s'executen poc més del 30%, qui us incomòda, i als vostres votants és el vostre estimadíssim Estat, així que mireu cap a Madrid i no cap aquí i és que tal com deia el Conde Duque de Olivares fa 400 anys, dejen a los catalanes que hagan las leyes, que nosotros haremos las reglas, i encara continuem igual. La independència és el únic camí.
Tavertet
Si home si,ja en saps, i mentres a continuar visquent de la política. El problema ve de la classe política mediocre f.aquest país. I sóc generós. Dos mandats com a màxim i després a treballar del que puguis. Quin problema que tindrien oi,inútils!
Maurici
En tot cas seria tecuperar l'estatut que es va aprobar en el 2006, no fer un altre de nou.
Frederic
Sr. Iceta, no cal que vostè parli, per què no convenç al seu cap de partit, que parli, dialogui, amb converses potser és poden trobar punts de coincidència mínima. Quant ETA matava van tenir converses amb ells, perquè amb nosaltres no ha de ser possible???
Joan
Vostè no el crec. Vostè primer sempre ha demanar permís a Madrid per Parlar I Madrid passà el ribot i tot el que calgui per ensorrar cat.
No em dic Miguel
Ara mateix tinc 155 dubtes sobre vostè..
Grabie
E ce sirbe na "personalia nasiona" basia cotenio? Solo un baina pue creese ce la ente e baina.
Frederic
Quants cops ha de rebutjar el MNP Sr. Torra la violència. Amb una ja ni ha prou, i ja ho ha fet
Peret
Sr. Iceta, vostè és un demagogeg professional a més d'una sangonera que no ha treballat mai per un sou miser, com el seu partit avala als empresaris. Que l'IBEX35 li paga per dir vaganades?, i desviar l'atenció a qui té d'escoltar la veu de milions de catalans, independentistes o no. Facis un favor, i de pas a la majoria de persones demòcrates de Catalunya, VAGI A FER-LI COMPANYIA AL MILLO.
Montse
Si passat el 1 octubre el pcs gagues fet una moció de censura. I hagués pactat am podemos i partits independentistes. No haguessim tingut el 155 i ara seria un altre escenari. Però no dou demòcrates, sou imperialistes de disseny, per mi soy vomitius i traidors al vosyres principis teorics.
Òscar
El que tindria que fer el Sr. Iceta, és condemnar els assassinats dels socialistes dels GAL i entregar les armes
joanloam
Encaravem ressonen les paraules d'en Guerra pavonejant d'haver ribotejat l'estatut, que després el TC va acabar d'anul•lar després de ser aprovat pel poble. Alguna id3a patètica més?
Encaje
No quieren reconocer como demócratas adultos que muchos catalanes NO QUEREMOS ENCAJAR en Ñ. Queremos decidir nuestra independencia civilizadamemte a través del voto en referendum donde toda la ciudadanía de Cat escoja en igualdad de condiciones. Quién es la parte dictadora y totalitaria del conflicto?? Está bien claro. No hay que ser excesivamente inteligente.
cabela
Sr. Iceta vostè a perdut el tren i a mes a mes no sou creïbles.

envia el comentari