Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La consulta que proposa Miquel Iceta per superar l'actual context polític

El PSC vol iniciar un procés de diàleg per generar un ampli consens que porti una reforma de l'Estatut

Miquel Iceta | Cedida

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha publicat aquest divendres a la tarda un article a 'El Periódico' on llança una proposta política per superar l'actual context polític de tensions i aldarulls que viu Catalunya.  Iceta reconeix «l'impacte emocional» de la sentència, també entre no independentistes.

És per això que Iceta ha volgut compartir diverses reflexions, amb una proposta final, la d'una reforma de l'Estatut amb una consulta posterior, que no seria «de divisió».  Perquè fos real aquesta reforma cal un ampli acord al Parlament, ja que es necessiten 2/3 dels vots, de manera que, segons Iceta, caldria «la plena acceptació de les regles de joc. Sense una acceptació plena de la legalitat vigent, que incorpora els mecanismes per a la seva modificació a través de les majories corresponents, el diàleg és impossible». 

Iceta ha volgut recordar que Espanya «és una democràcia» i que cal respectar la sentència del Suprem, afegint que aquesta «es pot recórrer davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu dels Drets Humans». Considera, doncs, que aquestes son les regles del joc prèvies que cal que assumeixin els independentistes per tal d'iniciar el diàleg que demana i proposa. Iceta, també demana que el diàleg i l'acord, impliqui concessions de tothom: «Per a alguns el diàleg sembla limitar-se a que els altres acceptem el 100% de les seves condicions. I si no ho fem, dir-nos que no som demòcrates. No és així com arribarem enlloc. Nosaltres no volem un referèndum per certificar una divisió. Ho volem per certificar un acord».

Acord aquí, amb l'Estat i consulta

El camí a seguir per Iceta marca tres passos: diàleg i acord ampli per un nou Estatut a Catalunya, un acord amb l'Estat espanyol i una consulta on els catalans haurien d'aprovar aquesta reforma estatutària, que, per al PSC hauria d'incloure un «autogovern més sòlid, un millor finançament i una participació directa en la presa de decisions per part de l'Estat. Un Estat que reconeixerà la personalitat nacional de Catalunya i el caràcter pluricultural i plurilingüe d'Espanya». Iceta reconeix que caldrà temps, per això demanar començar «com més aviat millor».