Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pablo Iglesias en una imatge d'arxiu

Els missatges comprometedors que posen contra les cordes Pablo Iglesias

Han sortit a la llum paraules de la seva advocada escrites al xat intern de Podem

Pablo Iglesias, vicepresidente del gobernó espanyol
Han sortit a la llum paraules de la seva advocada escrites al xat intern de Podem | Catalunya Diari

El vicepresident de govern, Pablo Iglesias, travessa un horitzó judicial incert per diversos casos. Segons ha transcendit ara, el líder de Podem estaria rebent ajuda de la justícia en alguns d'ells. Es tracta del cas dels suposats comptes opacs del secretari general del partit a l'illa de Granadina, del qual s'acaba de conèixer una dada rellevant.

Els fiscals anticorrupció del cas Villarejo van oferir la seva ajuda perquè el Tribunal Suprem  ajornés una sentència vital per a Pablo Iglesias. Així ho revelen els missatges  publicats per la seva advocada, Marta Flor, en un xat intern de Podem. En ells, queda palès que l'equip jurídic de la formació es va coordinar amb els fiscals per suspendre el pronunciament en aquest cas.

Els missatges confirmen que hi va haver una connivència entre Podem i el ministeri fiscal  a l'Audiència Nacional en el cas, però també en altres causes. El missatge definitiu que ho demostra el va compartir l'advocada a Telegram: «Els fiscals volen ajudar-nos en això».

Els primers missatges es remunten a setembre de 2018.  Pablo Iglesias havia perdut la demanda contra 'OK Diario' per publicar que havia rebut 272.325 dòlars de govern de Veneçuela. El líder de  Podem va recórrer, però la justícia va tombar els seus recursos i va confirmar que la informació era veraç, contrastada i d'interès general.

A mitjans de 2018, només li quedava recórrer davant del  Tribunal Suprem i temia que els seus jutges dictessin també a favor del diari que dirigeix Eduardo Inda. El cas Villarejo  es va convertir llavors en un salvavides per a Iglesias, que va centrar els seus esforços a trobar un vincle entre el comissari i 'OK Diario' perquè el Suprem es decantés a favor seu.

L'operació contra Villarejo es va produir l'1 de novembre de 2017 i aviat van arribar les primeres notícies favorables per a Iglesias. A l'estiu de 2018 els fiscals van explicar a l'advocada d'Iglesias i la seva assessora, Dina Bousselham, que en els registres de l'Operació Tàndem  s'havia trobat informació relacionada amb el cas pendent al Suprem.

Aquestes dades els permetrien presentar un escrit perquè el Suprem no es pronunciés sobre el cas dels comptes opacs a Granadina fins que el jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional declarés si havia trobat elements que puguin influir en la seva valoració.

«Volen ajudar-nos en això»

Encara faltaven set mesos perquè s'obrís la peça separada pel robatori del mòbil de la seva assessora, Dina Bousselham, però els fiscals del cas ja estaven al corrent que a l'habitatge de Villarejo s'havia trobat una còpia de la memòria del dispositiu.

El 6 de setembre de 2018, l'advocada Marta Flor va escriure al xat de Telegram que havia preguntat directament als fiscals de Tàndem pel cas d'Inda: «Ha dit que n'hi ha prou per paralitzar el Suprem però que han estat ofegats amb els recursos en agost. Que volen ajudar-nos en això», revelava.

Els missatges del grup intern de Podem indiquen que els fiscals els van proporcionar informació confidencial sobre aquesta línia de  Tàndem perquè poguessin preparar la seva estratègia contra 'OK Diario' al Suprem.

L'assumpte es va tornar a tractar al xat de l'equip jurídic el 28 de setembre de 2018. Podem necessitava que els fiscals es pronunciessin ràpidament a l'Audiència Nacional  a favor de l'admissió a tràmit de la querella, per tenir més arguments perquè el Suprem acceptés ajornar la sentència.

Flor va deixar per escrit que ja havia tractat l'assumpte amb els fiscals, que havien d'«informar ràpidament perquè no ens valdrà només presentar la querella, sinó que hauríem de tenir alguna resolució per assegurar la suspensió».

Quan va aparèixer la peça separada pel robatori del mòbil a Bousselham, els fiscals  van permetre que no s'oferissin accions legals a altres possibles víctimes de la difusió de les dades del mòbil perquè el líder de Podem pogués presentar-se com  víctima de les clavegueres de l'Estat.  Iglesias va acabar sol·licitant la paralització de la tramitació de la querella al Suprem.