Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere

El Govern es queda sol: els mitjans 'processistes' critiquen el desastre dels ajuts als autònoms

Les capçaleres habitualment afins al Govern també se'n desmarquen després del caos viscut aquest dilluns i dimarts

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere
El desastre dels ajuts als autònoms ha sobrepassat el Govern aquesta setmana. | Cedida

L'absolut desastre de l'atorgament d'ajuts econòmics de 2.000 euros als autònoms ha deixat el evidència el Govern. El sistema de repartiment —només pels 10.000 primers—, els problemes al web —que va caure dos dies seguits— i els retrets mutus entre JxCat i ERC han generat una onada d'indignació que ha sobrepassat l'executiu català i l'ha deixat sol davant l'evidència del ridícul fet aquest dilluns i dimarts, com bé reflecteix l'article 'El purgatori dels autònoms', que signa Miquel Bonet a CatalunyaDiari. Les crítiques són generalitzades i, s'estenen a la premsa 'processista', habitualment afí a la gestió del Govern, que en aquesta ocasió també assenyala directament les greus mancances demostrades en la darrera polèmica.

L''Ara' i 'Nació Digital' assenyalen El Homrani

L'editorial del diari 'Ara' d'aquest dimarts al vespre titlla de «fiasco de grans proporcions» el disseny dels ajuts i la seva execució. «Costa de creure que algú pensés que només hi hauria 10.000 peticionaris», apunta l'article, que també assenyala les febleses de l'administració electrònica catalana.

L''Ara', però, posa l'objectiu en el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, d'ERC, i malgrat reconèixer que en aquest cas comparteix protagonisme amb Jordi Puigneró (JxCat), titular de Polítiques Digitals, creu, assenyalant El Homrani, que «el grau principal de responsabilitat recau en qui va aprovar una mesura destinada a fracassar i a crear malestar» i és molt contundent indicant-li la porta de sortida: «És ell qui hauria d'assumir la responsabilitat política del fiasco i posar el càrrec a disposició de qui ara exerceix de president».

A 'Nació Digital', Ferran Casas, el seu subdirector, assenyala aquest dimecres «un sistema de concessió dels ajuts impresentable i injust» i diu que la trifulga entre JxCat i ERC ha estat «un dels habituals espectacles als quals ens té acostumats el govern de coalició» i apunta a Chakir El Homrani, de qui diu que «plou sobre mullat després dels dèficits en la gestió de les residències a la primera onada».

El mateix mitjà publica un recull, aprofitant el caos dels autònoms, dels principals dèficits de la Generalitat en la gestió de la crisi derivada de la pandèmia en què també s'esmenten les subvencions insuficients per a la restauració, el permís retribuït als pares que mai no ha arribat o la impossibilitat de frenar els desnonaments malgrat reiterats anuncis, entre d'altres.

'El Nacional' i 'Vilaweb', durs amb el Govern però assenyalant alhora el govern espanyol

Menys agressiu és el director d''El Nacional', José Antich, en el seu article editorial d'aquest dimarts a la nit. Antich diu que el sistema d'ajuts és un «desgavell» i qualifica la gestió de Treball de «per dir-ho de manera suau, defectuosa». Ara bé, de seguida acaba assenyalant el govern espanyol com a culpable: «Com es donarà resposta als problemes dels ciutadans si les arques de la Generalitat són buides amb un sistema de finançament insuficient i amb un dèficit fiscal crònic?».

És més dur, al mateix digital, Antoni Maria Piqué en el repàs a les portades d'aquest dimecres en assenyalar que el mètode d'atorgament dels ajuts era «equiparable a les cartilles de racionament o als camions d’ajuda humanitària que veus a la tele i des dels quals es llancen racions a la massa d’homes i dones, petits, joves, adults, grans… i campi qui pugui». «És un escàndol dels que "als països de l'entorn' no només obren portades, sinó que acaben amb els responsables», rebla Piqué.

Des de 'Vilaweb', el seu director Vicent Partal també signa un article-editorial contundent amb el conjunt del Govern i amb les relacions entre JxCat i ERC. «És un comportament trist i massa ridícul, indigne. Però sobretot és un comportament inútil. I sembla mentida que no se n’adonen, d’això», apunta Partal en referència a les baralles entre els dos partits per rebutjar les crítiques rebudes des de la ciutadania.

Partal, però, carrega contra el Govern des d'una perspectiva rupturista, recordant que era contrari a la posada en marxa d'un govern efectiu després de l'aplicació de l'article 155 i acaba la crítica a l'executiu apuntant cap a l'espoli fiscal: «Un govern independentista capaç no hauria organitzat aquest lamentable espectacle. Però és que, a més, hauria aprofitat la situació per demostrar a la gent que l’espoliació fiscal que Espanya continua exercint sobre el nostre país mata. Mata literalment», signa el director de Vilaweb.