Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont atén els mitjans a Brussel·les el 5 de febrer del 2020

JxCat pacta amb el PP i el PSC per expulsar ERC de l'alcaldia de Calonge

La formació 'puigdemontista' signa un acord 'contranatura' per recuperar l'alcaldia de la localitat empordanesa

Carles Puigdemont atén els mitjans a Brussel·les el 5 de febrer del 2020
La formació de Carles Puigdemont a Calonge ha signat un acord amb el PP i el PSC. | Catalunya Diari

Pacte molt sorprenent, el que han signat aquest dijous, 17 de setembre, quatre de les formacions polítiques fins ara a l'oposició a l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, al Baix Empordà. JxCat ha pactat amb el PSC, el PP i la formació 'Republicans' una moció de censura contra l'alcalde Miquel Bell-lloch, d'ERC. Un acord contranatura tenint en compte les enormes diferències polítiques entre Junts per Catalunya, el partit de Carles Puigdemont, i formacions com el PP o el PSC

Pacte de govern entre JxCat, PSC i PP sota el precepte de «crear un govern d'unitat»

Els signants de la moció justifiquen el pacte assegurant que el seu objectiu és «crear un govern d'emergència i d'unitat que reactivi el municipi» i «superi la paràlisi del govern actual», però malgrat que les dinàmiques municipals són, de vegades, molt diferents que les de la política nacional, l'acord sorprèn perquè es tracta de formacions actualment molt distanciades i que deixen en evidència les seves estratègies a escala nacional: es tracta d'un acord molt complicat de justificar per a Junts per Catalunya i per al PP. «Els nou regidors de l'oposició, superant les sigles dels partits i escoltant a la ciutadania, han fet el pas per composar un govern que capgiri l'actual situació de paràlisi», han refermat en un comunicat.

Fins ara, els de Puigdemont mantenien diversos pactes amb els socialistes per assegurar les seves alcaldies en alguns ajuntaments del país —Vila-seca o la Jonquera, per posar dos exemples—, però no en tenien cap amb el PP, que és clau aritmèticament en aquesta operació. Perquè la moció de censura a Calonge prosperi, calen nou vots —la majoria absoluta— els que sumen els que, pel que sembla, seran els quatre socis de govern: JxCat (4), el PSC (3), Republicans (1) i el PP (1).

La moció de censura es votarà l'1 d'octubre

D'aquesta manera, desbanquen el govern que actualment conformen ERC (5) i Avancem (2). La CUP, amb un edil, es manté al marge de tots dos blocs. La sessió plenària per votar la moció de censura se celebrarà el proper 1 d'octubre a les dotze del migdia, coincidint amb el tercer aniversari del referèndum d'independència celebrat el 2017. L'acord entre JxCat, PSC i PP ha sorprès de valent a les comarques gironines, tot i que encara no s'han produït reaccions des de les direccions dels partits davant d'aquest acord contranatura.