Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Puigdemont en una entrevista

El Parlament Europeu modifica la informació sobre la immunitat després de les paraules de Puigdemont

Els canvis s'han fet per «explicar millor l'abast» del reglament europeu, segons expliquen algunes fons del parlament | Això donaria immunitat a Puigdemont per recollir l'acta.

Puigdemont en una entrevista
El Parlament Europeu modifica el text sobre la immunitat dels eurodiputats a favor de les últimes declaracions de Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

 

Si es visita la pàgina web de l’Eurocambra, es podrà veure que s’ha modificat la informació pública a la seva pàgina web sobre la immunitat parlamentària dels eurodiputats. Ara es pot llegir que aquest privilegi «no es podrà invocar la immunitat en cas de flagrant delicte», mentre abans es deia que la immunitat parlamentària «no s’aplica quan un membre del Parlament Europeu ha comès un delicte o les autoritats judicials competents sospitin que l’ha comès».

Aquesta modificació arriba després de la promesa de Carles Puigdemont de tornar a Catalunya si obté l’acte d’eurodiputat, perquè això, segons explica, li atorgaria «immunitat». Fonts de la cambra han confirmat que s’ha canviat el text per «explicar millor l’abast» de l’article nou del reglament que estipula les condicions sobre la immunitat parlamentària.

Les fonts asseguren que el que compta és «el que diu l’article nou», però curiosament aquest canvi explicatiu arriba després que l’expresident afirmes ahir que si «l’Eurocambra garanteix la seva immunitat» com a eurodiputat tornarà a Catalunya. L’article en qüestió explica que els eurodiputats gaudeixen al seu estat membre de «les immunitats reconegudes als membres del Parlament del seu país» i a la resta d’estats membres de la UE d’«immunitat davant de qualsevol mesura de detenció i actuació judicial».

Parlament Europeu
Els membres de la UE tenen immunitat davant de qualsevol mesura de detenció i actuació judicial | Cedida

 

L’article nou també especifica ara que «no es podrà invocar la immunitat en cas de delicte flagrant ni es podrà obstruir l’exercici per part del Parlament Europeu del seu dret a suspendre la immunitat d’un dels seus membres». I si ho demana «una autoritat competent d’un estat membre» hi ha un procediment per aixecar aquest privilegi. En aquest cas, una comissió parlamentària examinaria la petició i l’Eurocambra votaria si renova o no la immunitat.

Immunitat a l’hora de recollir l’acta

Segons informa el jurista Josep Costa, aquest nou matís dóna immunitat a Puigdemont per recollir l’acta, ja que «delicte flagrant» significa que «s’han enxampat en l’acte de cometre el delicte», en cas contrari l’Eurodiputat mantindria la seva immunitat des del moment que fos elegit i per tant no podria ser detingut en recollir l’acta.