URGENT

🚔 Màxima tensió a l'Hospitalet de Llobregat per un atracador atrinxerat

‘The New York Times’: «La monarquia espanyola ja no té sentit»

A més a més, l’autor ha assegurat que si s’anul·lés, no canviaria gran cosa al país

'The New York Times' creu que la monarquia espanyola ja no té sentit
'The New York Times' creu que la monarquia espanyola ja no té sentit | CatalunyaDiari.cat

Per començar el nou any 2019, el diari americà ‘The New York Times’ ha publicat en la seva versió en espanyol un article de l’escriptor Martín Caparrós, on el periodista ha assegurat que «la monarquia espanyola ja no té sentit» ni cap utilitat avui dia.

L’article de David Jiménez, també publicat a ‘The New York Times’, on raonava que «la monarquia espanyola necessita un referèndum per garantir la seva continuïtat a llarg termini i renovar la seva legitimitat democràtica» va cridar l’atenció del seu company. Caparrós, però, s’ha preguntat com una institució que «no aboleix els privilegis de sang, la igualtat de tothom davant la llei i la lliure elecció de les autoritats» pot tenir «legitimat democràtica».

Sense monarquia no canviaria res, segons Caparrós

És a dir, a través de l’article, el periodista ha deixat clara la seva postura i considera que no és possible legitimar la monarquia espanyola a través d’un referèndum. «Sempre és més fàcil comptar que pensar», un mètode que permet argumentar «ho va decidir la majoria», ha explicat Caparrós, però realment «durant mil·lennis la majoria era esclavista i només va deixar de ser-ho perquè unes minories van lluitar en contra».

«La majoria és conservadora», per això, segons Caparrós, es refugia en el que ja coneix i «moltes vegades la voluntat de la majoria és un error a corregir». A l’article de Jiménez es van mencionar altres països monàrquics que estan molt bé, Caparrós ha explicat que en un principi els reis servien com a símbols d’unitat,  però amb el temps «la síntesi d’un país no ha de ser una persona, sinó el conjunt de persones que l’habiten».

«Per això, encara que el seu origen no estigués ple de sang i de dictadura, encara que no vingués d'unes matances del segle XX sinó del segle XVI o XVIII, com les altres, aquesta monarquia ja no té sentit». Finalment Caparrós ha indicat: «Solucionar-la seria simple. El 1931 declarar la república va ser canviar moltes coses; ara, si es fes, tot seguiria igual. La funció pràctica del rei és tan poc important que anul·lar-la no significaria gran cosa».


Comentaris

envia el comentari