Sánchez amenaça en portar el pla d'acció exterior al TC per presentar Catalunya «com una ficció d'estat»

Presenta un requeriment d'incompetència davant la Generalitat perquè en un mes anul·li o derogui parts de la norma

Si el Govern incompleix aquesta petició, serà portat davant del TC | gtres

La Ministra Portaveu en funcions, Isabel Celáa, ha anunciat que han fet un requeriment d'incompetència al Govern pel pla d'acció exterior i de la UE 2019-2022, que la Generalitat va aprovar el 25 de juny. Es tracta d'una advertència que el govern espanyol pot fer a les comunitats autònomes per demanar que, en el període d'un mes, anul·lin o deroguin parts de normes que considera que contravenen les competències de l'Estat. 

«No es refereix que Catalunya és comunitat autònoma»

Segons la Moncloa, el pla presenta Catalunya «com una ficció d'estat». Entre d'altres, Celáa ha posat d'exemple que el pla presenta Catalunya «com a subjecte internacional» i «obvia» que l'acció exterior autonòmica s'ha de «coordinar» amb l'estatal. «No es parla del servei exterior de l'Estat ni de la necessitat de coordinar-se amb aquesta política, ni de la Constitució i no es refereix que Catalunya és comunitat autònoma afavorint altres expressions més ambigües», ha manifestat Celáa.

A la roda posterior al Consell de Ministres, la Ministra Portaveu ha remarcat que el Tribunal Constitucional ha «recordat en diverses sentències» que l'acció exterior reconeguda a les comunitats autònomes ha de «respectar l'exercici i direcció que posseeix l'estat de la política exterior, tal com estableix la Constitució». Des del govern espanyol en funcions consideren que el pla director aprovat per la Generalitat no s'adequa als «principis i directrius» que han de regir l'acció exterior de les comunitats autònomes.

Luís Planas ha donat 30 dies perquè el pla es modifiqui perquè s'adapti a la Constitució | Catalunya Diari

 

Pas previ a la interposició d'un recurs al TC

El Ministre en funcions d'Agricultura —que va assumir Política Territorial després de la sortida de la ministra Batet—, Luís Planas, ha detallat que es tracta d'un «pas previ» a portar el cas davant del Tribunal Constitucional. La Generalitat té a partir d'ara un mes per modificar el pla i anul·lar les parts que, segons Planas, són «lesives» amb la legislació i les competències de l'Estat.

«Es tracta de donar una oportunitat al Govern perquè en 30 dies modifiqui el contingut perquè s'adapti a la Constitució», ha manifestat Planas. Segons el Ministre en funcions, hi ha una «omissió sistemàtica» dins del pla —que s'ha publicat en català i anglès— del fet que Catalunya «està dins d'Espanya» i d'ús «d'expressions equívoques». Per exemple, ha dit que en anglès es tradueix l'expressió «actor reconegut al món» per 'country recognised aroud the world' o es parla de «ministres» per referir-se als consellers. Planas també ha afirmat que existeix una «falta de correspondència de les competències autonòmiques i estatals».

Torra es reafirma en la «confrontació»

Davant d'aquesta acció per part del govern espanyol, el president del Govern, Quim Torra, ha afirmat que «no hi ha cap altre camí que la confrontació democràtica». En un tuit, Torra assenyala que «a l'ofec financer» denunciat pel vicepresident Aragonès pels «impagaments» de les bestretes, que portaran als tribunals; s'hi suma ara la voluntat del govern espanyol «d'acabar amb l'acció exterior catalana». «No hi ha cap altre camí que la confrontació democràtica i la defensa dels nostres drets socials i polítics», reafirma.

També et pot interessar...


Comentaris
Patricia García Ventura
Pedro Sánchez eres un desgraciado u puto imbécil que te den. Catalunya es lo que quiera ser no lo que vosotros queráis

envia el comentari