Pedro Sánchez

Canvi de to a la Moncloa: el nou govern gira cap a la desjudicialització a Catalunya

«La política no pot amagar-se darrere les togues», deia la portaveu Montero divendres, després del Consell de Ministres

La roda de premsa posterior al Consell de Ministres del passat divendres, 17 de gener,  va escenificar un viratge en el to de l'executiu espanyol respecte a la situació política a Catalunya. Ho van demostrar diverses de les  intervencions de la nova portaveu del govern, María Jesús Montero, en la compareixença davant de la premsa en què va estar acompanyada de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, i la d'Igualtat, Irene Montero.

«La política no pot amagar-se darrere les togues»

Però d'entre totes les paraules de María Jesús Montero, va destacar una frase.  «La política no pot amagar-se darrere de les togues», va dir, exposant clarament la voluntat de desjudicialització a Catalunya; una frase que contrastra clarament amb el to que el PSOE i el seu líder, Pedro Sánchez, feien servir al voltant del conflicte català durant la campanya electoral prèvia als comicis generals del 10 de novembre.

Montero va insistir durant la seva intervenció que la via és la «desjudicialització a Catalunya» i va recordar que, al llarg del conflicte, han acabat als tribunals, fins i tot, «pronunciaments sense efectes sobre tercers». En aquest sentit, segons Montero, «la judicialització complica la resolució del conflicte polític, que no pertoca resoldre als tribunals».

Més enllà de les paraules, cal recordar que els darrers dies el govern espanyol ha autoritzat l'obertura de delegacions de l'executiu català a diversos països «després que la Generalitat hagi incorporat els requeriments fets prèviament pel govern d'Espanya».

A punt per la trobada entre Torra i Sánchez

Alhora, la política catalana i espanyola continua pendent de quan es produirà la reunió entre el president Torra i el president Sánchez, que ha de servir per fixar la data a l'inici de la taula de negociació. Tot apunta que aquesta mateixa setmana es fixarà dia, hora i lloc per a la reunió entre presidents.

També et pot interessar...