La Moncloa demana explicacions a Buch per no haver actuat contra els CDR

El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, amenaça de fer intervenir els policies espanyols si hi ha «inacció» dels Mossos

El conseller d'Interior, Miquel Buch, atenent els mitjans de comunicació.
El conseller d'Interior, Miquel Buch, atenent els mitjans de comunicació. | CatalunyaDiari.cat

El govern espanyol ha demanat aquest dilluns per carta al govern de la Generalitat que expliqui la suposada manca de resposta dels Mossos d’Esquadra davant les actuacions d’aquest cap de setmana dels CDR, que han tallat diverses vies i han aixecat peatges. És la primera de les «mesures de reacció» que ha promès la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i que Pedro Sánchez podria desplegar el pròxim dimecres al ple monogràfic sobre Catalunya al Congrés dels Diputats.

En total, són tres cartes que la vicepresidenta Calvo, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska i el de Foment, José Luis Ábalos, han enviat als seus homòlegs Pere Aragonès, Miquel Buch i Damià Calvet. A la seva missiva, Marlaska adverteix la Generalitat que enviarà les Forces de Seguretat de l’Estat a Catalunya si els Mossos no compleixen les seves funcions.

A les tres cartes, l’executiu espanyol s’interessa pels motius pels que els Mossos no van actuar per impedir que s’aixequessin els peatges i per garantir la llibertat de moviment. «Aparentment ha existit un desistiment de les funcions que té atribuïdes aquest govern amb conseqüències tan de caràcter econòmic i social com per a la seguretat pública», diu la missiva enviada per Calvo a Aragonès. 

  

La Moncloa apunta a possibles «incompliments de l’ordenament jurídic»

Calvo assegura que «aparentment ha existit un desistiment de les funcions» del govern i recorda que és «obligació» del govern espanyol «avaluar els possibles incompliments de l’ordenament jurídic que s’hagin produït». «A aquests efectes, sense perjudici d’altres requeriments en curs sobre actes concrets i les seves possibles responsabilitats, et demanem que ens aclareixis el que ha passat, en especial, respecte a l’actuació dels Mossos davant els incidents que van tenir lloc en alguns punts de peatge», sosté la missiva.

  

  

Calvo afegeix a més un advertiment: «Crec que tots som conscients de les nostres respectives obligacions per evitar aquest tipus d’esdeveniments»

  

Marlaska amenaça amb enviar la policia espanyola

Fernando Grande-Marlaska, ministro de Interior
Fernando Grande-Marlaska amenaça d'enviar la policia espanyola a Catalunya | Cedida

 

El ministre de l’Interior, per la seva banda, assegura que el tall de l’autopista AP7 i l’aixecament dels peatges «constitueixen una greu pertorbació de l’ordre públic i de la seguretat del trànsit», amb «risc per a persones i béns», un fet que s’agreuja, segons el ministre, perquè ha tingut lloc furant un cap de setmana de pont. «S’ha tingut coneixement que la Policia de la Generalitat, encara que estava al lloc dels fets, com s’ha pogut apreciar a les imatges gravades, no ha fet la seva tasca de garantir el desplaçament dels ciutadans i la normal gestió de les autopistes de peatge per part de l’empresa concessionària, amb els consegüents perjudicis», sosté.

Per això «requereix» a Buch que «informi de les mesures que es van adoptar per evitar que es produïssin esdeveniments» com aquests «dels que ja existien precedents recents». 

I adverteix a Buch que ha de dictar «les instruccions necessàries perquè els Mossos exerceixin les funcions que constitucionalment, estatutària i legal els incumbeixen». «En cas contrari, per exigència de la superior responsabilitat en el manteniment de la preservació del lliure exercici dels drets i llibertats i del manteniment de la seguretat ciutadans que correspon al govern, s’ordenarà la intervenció de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat quan procedeixi i en termes de proporcionalitat i necessitat». 


Comentaris

envia el comentari