El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, reunits a La Moncloa

La Moncloa demana «generositat» a ERC per negociar els PGE sense «vetos»

El govern espanyol aposta per reprendre la taula de diàleg durant aquest mes de setembre

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dijous que el seu executiu està disposat a «reprendre» la taula de diàleg amb la Generalitat. L’executiu, ha dit, «no té cap inconvenient» en celebrar-la a mitjans de setembre, i «ara toca que els gabinets de Sánchez i Torra posin data». En tot cas ha advertit que el seu govern té una posició «clara» en contra de l’autodeterminació, i per tant «l’important» és parlar de les qüestions «on es pot avançar».

Així mateix, també ha demanat «generositat» a ERC i la resta de partits perquè participin a la negociació de pressupostos sense «vetos creuats». Segons Montero, el govern espanyol té plena «disponibilitat» per obrir la negociació i no veu incompatibles ERC i Cs.

Una reunió «positiva i productiva»

Montero ha fet aquestes manifestacions després de la reunió que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que ha tingut lloc a La Moncloa durant gairebé dues hores. Segons la portaveu del govern central, la reunió amb Rufián «ha sigut positiva i productiva» i ha tingut lloc en un clima de «cordialitat i normalitat» on s’han abordat matèries «importants» i també «les qüestions que ERC volia plantejar al govern».

Sánchez ha transmès a Rufián la necessitat d’aprovar els comptes del 2021 per donar resposta als reptes que planteja el coronavirus. «Se li ha traslladat la importància d’uns pressupostos inèdits per a un moment inèdit», ha dit. Per això li ha demanat que aparqui «les diferències ideològiques» i aposti per allò «que ens uneix» com les transformacions necessàries que es poden desenvolupar amb un «volum important de recursos» gràcies als fons europeus.

Montero ha recordat que ERC comparteix l’agenda «progressista» del govern espanyol i cal que «aquests pressupostos comptin amb el màxim suport possible» davant altres formacions «que no tenen altre objectiu que destruir». «Tant de bo que aquest diàleg fluid amb les formacions que van fer possible la investidura es pugui intensificar i arribem a un acord per a un projecte de pressupostos que disposi de tanta participació dels grups polítics com sigui possible», ha dit.

Sánchez té la voluntat de «reprendre l'agenda amb el Govern de Catalunya»

En la trobada, també han abordat el «diàleg» amb el Govern de la Generalitat, i, segons Montero, Sánchez ha insistit en la voluntat del seu executiu de «reprendre l’agenda del retrobament que es va acordar amb el Govern de Catalunya». Montero ha afirmat que no considera que la reunió de la mesa de diàleg amb la Generalitat dificulti els acords amb Ciutadans en pressupostos, perquè una cosa és el «diàleg» i una altra el «moment històric» que requereix dels pressupostos.

«Aquests no són uns pressupostos més, Espanya no pot desaprofitar l’oportunitat que s’ha treballat amb Brussel·les per disposar de 140.000 milions d’euros», ha sentenciat en roda de premsa a La Moncloa. Per aquest motiu ha demanat a tots els grups que «abandonin el marc mental» de les anteriors negociacions. «No es tracta d’elegir en termes clàssics, sinó de fer una crida general a totes les formacions polítiques», ha dit.

En tot cas, Rufián ha afirmat anteriorment que un hipotètic acord pressupostari del govern espanyol amb Ciutadans seria «incompatible» amb una entesa amb ERC. Segons Montero, els grups han d’entendre que aquests són uns pressupostos «progressistes però no excloents». Per tant, ha dit, és possible fer uns pressupostos basats, ha dit, en la «generositat» de tothom.