La Moncloa «estudiarà» impugnar la iniciativa de l'Assemblea de Madrid

La portaveu de l'executiu en funcions, Isabel Celaá, recorda que la Generalitat és responsable de garantir també la normalitat el 10-N

La portaveu del govern espanyol en funions, Isabel Celaá, en roda de premsa el 25 d'octubre
El Consell de Ministres demanarà als seus serveis jurídics que estudiïn la iniciativa de l'Assemblea de Madrid | Cedida

El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres demanar als seus serveis jurídics que «estudiïn en profunditat» la iniciativa de l'Assemblea de Madrid que demana il·legalitzar els partits independentistes «per veure si és susceptible de ser impugnada» davant el Tribunal Constitucional. Ho ha apuntat la portaveu de l'executiu en funcions, Isabel Celaá, que sí que ha anunciat la impugnació davant el Tribunal Constitucional d'una moció del Parlament de Catalunya sobre autogovern.

Segons Celaá, no hi ha cap mena de laxitud ni discriminació en el tractament de l'executiu en un cas i altre. «El tracte és el mateix», ha afirmat. Fonts de La Moncloa han apuntat que l'executiu ha d'esperar, en tot cas, que l'Assemblea publiqui la iniciativa al seu butlletí per poder impugnar-lo.

Diferència de criteri respecte al Parlament

Celaá ha justificat la diferència de criteri respecte al Parlament –on sí que ja s'ha impugnat la resolució- pel fet que la iniciativa de l'Assemblea de Madrid va aprovar la seva iniciativa aquest mateix dijous, i el Consell de Ministres s'ha reunit divendres al matí. «Per això, tenint en compte que la resolució es va produir ahir, el que farà el Consell de Ministres és estudiar els aspectes jurídics de la resolució» més endavant.

Celaá ha evitat respondre una pregunta sobre els motius pels que el seu executiu no va impugnar també una resolució de l'Assemblea d'Extremadura que apostava per l'aplicació del 155 a Catalunya i excedia igualment –com es retreu al Parlament- les competències de la cambra extremenya.

En tot cas el ministre d'Agricultura –que assumeix les funcions de Política Territorial des de la sortida de Meritxell Batet de l'executiu- ha apuntat que el seu govern «aplica l'article 9 de la Constitució». «Tots els ciutadans i institucions estan obligats a complir i fer complir la llei, i si no és així adoptem les accions legals pertinents», ha sentenciat.

Celaá recorda a Torra que ha de garantir el 10-N

Celaá ha apuntat que el Ministeri de l'Interior està estudiant el desplegament de forces de seguretat a Catalunya amb motiu de la jornada electoral del 10-N. Ho fa, ha dit, en coordinació amb els Mossos i el desplegament «serà l'adequat perquè l'exercici del vot es faci amb total garantia».

En aquest marc ha recordat que «el govern de la Generalitat és responsable i ha d'acudir a la seva tasca de garantir el normal exercici del vot per a tots els ciutadans». «La jornada transcorrerà com ha de transcórrer en una jornada electoral», ha sentenciat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari