La Moncloa preveu pagar 1,4 milions als hotels dels policies de l’1-O

L'anterior executiu de Mariano Rajoy va fixar el cost total del desplegament policial de l’1-O en 87 milions d'euros

Pedro Sánchez, a La Moncloa
Pedro Sánchez, a La Moncloa | CatalunyaDiari.cat

L’1-O continua portant cua. Després de l’accelerada jornada de commemoració que es va viure dilluns passat, el referèndum català segueix a l’ordre del dia, i més, si tenim en compte la decisió que ha pres avui el govern de Pedro Sánchez.

El consell de ministres, de fet, ha pres un acord que suposarà el pagament de la despesa en hotels dels agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil que es van desplaçar a Catalunya en motiu del referèndum del primer d’octubre. S'abonaran, en aquest sentit, un total d'1.400.000 euros. L’acord del consell espanyol també puntualitza que la contractació de serveis es divideix entre allotjament i dietes.

Eviten referir-s’hi com a referèndum

Tot i això, no el neguen. Si Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría explicaven la mateixa nit de l’1-O que «a Catalunya no s’hi ha produït un referèndum», el cert és que el consell de ministres de Pedro Sánchez segueix en una tònica similar per referir-s’hi com la «convocatòria d’una consulta».

Dos agents arrossegant maletes cap a les furgonetes de la Policia Nacional en la seva sortida de l'hotel Gaudí de Reus el 5 d'octubre.
Dos agents arrossegant maletes cap a les furgonetes de la Policia Nacional en la seva sortida de l'hotel Gaudí de Reus el 5 d'octubre. | CatalunyaDiari.cat

 

Tot i això, hi ha una comparació important, ja que el Partit Popular s’hi va referir en més d’una ocasió com un «referèndum il·legal». L’executiu socialista, però, modera el seu discurs i es refereix a la jornada refrendaria a Catalunya com la convocatòria d’una «consulta».

Finalment, s’ha de destacar que el cost taxat que va tenir el desplegament policial durant la jornada de l’1-O a Catalunya ascendeix a 87 milions d’euros.

Zoido assegura que moltes càrregues policials l'1-O eren 'fake news'

Fa un any, durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre, al capdavant del ministeri de l'Interior espanyol estava l'exalcalde de Sevilla, Juan Ignacio Zoido. Per justificar les imatges de les dures càrregues policials que es van viure aquell dia, el popular va assegurar que moltes eren imatges falses, i el passat dissabte va prosseguir en la seva tònica.

En una entrevista a TVE, de fet, l’exministre de l’Interior no va dubtar en titllar molts dels vídeos de l’1-O de «’fake news’».


Comentaris

envia el comentari