Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez

Moncloa, sobre la proposta de Rivera: «Res impedeix la seva abstenció»

L’equip de Sánchez creu que no hi ha «raons objectives» per a les seves demandes

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez torna a convidar el PP i C's que desbloquegin la seva investidura amb una abstenció | EFE

 

L’equip del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, sosté que no hi ha res que impedeixi l’abstenció del PP i de C's a la seva investidura. Segons fonts de l’executiu espanyol, «no hi ha raons objectives» per plantejar les tres condicions que Albert Rivera ha posat sobre la taula, en la mesura que «a Catalunya el govern d’Espanya vetlla per la Constitució», que a Navarra «hi ha un govern que defensa la Constitució» i que el PSOE «vol abaixar els impostos a la classe mitjana».

Per tot plegat l’executiu espanyol «torna a convidar» el PP i C's que «desbloquegin la formació de govern» mitjançant una «abstenció tècnica». És la resposta de l’equip del president a la proposta plantejada per Albert Rivera, que condiciona una abstenció de les dretes per facilitar la investidura a tres punts. En primer lloc, cedir el govern de Navarra a la coalició Navarra Suma, en segon aplicar el 155 a Catalunya si no s’acata la sentència, i en tercer un compromís de no augmentar els impostos durant el seu mandat.

  

Casado està disposat a reunir-se amb Rivera

La iniciativa ha provocat la reacció del PP. Fonts dels populars han explicat que Pablo Casado està «disposat a reunir-se amb Albert Rivera» per abordar la seva proposta d’abstenció conjunta del PP i Cs per facilitar la investidura a canvi de diverses condicions, però que «és Pedro Sánchez qui ha de respondre a Albert Rivera perquè fins ara ha rebutjat totes aquestes propostes del PP».

Els populars han cancel·lat la roda de premsa prevista per aquest migdia i queda pendent per fixar l'hora de la reunió entre Pablo Casado i Albert Rivera, que segons el líder de Cs ha de tenir lloc aquesta tarda al Congrés.

  

  

es reuniran al Congrés aquesta tarda per acabar d'apamar la proposta
Albert Rivera i Pablo Casado
L'aplicació de l'article 155 de la Constitució és una de les condicions indispensables perquè PP i C's s'abstinguin | EFE

 

L'aplicació del 155: punt clau en les negociacions

La proposta de Rivera passa pel que ell anomena  un «govern constitucionalista». «Si Sánchez diu 'sí' a u govern constitucionalista, al respecte a les sentències del procés i a no indultar els condemnats, i es compromet amb l'economia» Cs està disposada a desbloquejar la investidura. L'abstenció conjunta de les dretes, segons Rivera, també està condicionada a la formació «d'una mesa per a l'aplicació del 155 si no s'acata la sentència del procés».

  

  

garantir la Constitució i les llibertats a Catalunya

A més, Rivera vol «recuperar Navarra per al constitucionalisme», és a dir, revertir l'acord del PSOE per governar a aquest territori i cedir-lo a la coalició del PP, Cs i UPN, Navarra Suma. El líder de Cs també demana un compromís de «revertir les polítiques suïcides» del PSOE i «no augmentar els impostos» a les classes mitjanes. Segons Rivera, aquesta és una «solució viable» que permetria desbloquejar la investidura «en 30 segons» després que PSOE i Podem «han fracassat en l'intent». «Fa mesos que ens fan perdre el temps i els diners».

  

 una abstenció dels populars

Sánchez, «principal culpable» en cas que hi hagi eleccions

Casado ha assegurat que el seu partit «sempre» ha estat «responsable» però que va ser el líder del PSOE, Pedro Sánchez, qui «va decidir donar un cop de porta» al PP. «Mai ha volgut el suport del PP», ha afirmat abans de recordar que si es convoquen unes noves eleccions, serà «exclusivament» per culpa de Sánchez.

  

«plantejat fins a cinc opcions diferents d'Unides Podem» 

També et pot interessar...