Moncloa veu possible investir Sánchez abans de la nit de reis

L'escrit de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat de Junqueras és necessari per descongelar les negociacions amb ERC

Pedro Sánchez durant una compareixença a la Moncloa l'11 de desembre de 2019
Sánchez preveu ser investit abans de la nit de reis | Catalunya Diari

La Moncloa confia en la possibilitat d'investir Pedro Sánchez abans de la nit de reis. La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha afirmat en roda de premsa que si l'Advocacia de l'Estat presenta el seu informe sobre l'aplicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) aquest dilluns encara hi ha «temps físic» per tancar l'acord amb ERC i programar un ple d'investidura pels dies 2, 3 i 5 de gener.

Segons Celaá, les negociacions amb ERC «estan en curs» i l'executiu espanyol no contempla cap altre escenari de pactes. «No hi ha pla b», ha afirmat, i «les negociacions no s'han trencat». En tot cas ha volgut recordar que la sentència del TJUE «ha afirmat que Junqueras té immunitat com a europarlamentari des que és proclamat», i per tant l'Advocacia de l'Estat està fent un «estudi profund» sobre la seva situació «tenint en compte criteris tècnics i jurídics».

El govern no té coneixement sobre el contingut de l'informe de l'Advocacia

Celaá ha afirmat que el seu govern no té cap coneixement ni sobre el contingut de l'informe de l'Advocacia ni tampoc sobre el moment en què el donarà a conèixer. El dia 2 expira el termini de cinc dies hàbils que el Tribunal Suprem va donar a les parts perquè presentin al·legacions sobre com actuar després de la sentència del TJUE que reconeix la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat.

Malgrat que ha afirmat que no coneix el sentit de l'informe, la portaveu del govern espanyol ha recordat que al juny l'Advocacia de l'Estat ja va informar positivament el Suprem amb relació a que Junqueras havia d'haver obtingut un permís per recollir la seva acta com a eurodiputat. «L'Advocacia té una avalada trajectòria de solvència», ha apuntat.

La investidura queda pendent del contingut d'aquest informe on l'Advocacia de l'Estat haurà de plantejar el seu criteri sobre si cal, o no, permetre que Junqueras surti de presó per recollir l'acta o fins i tot si se l'ha d'excarcerar, com sostenen les defenses. ERC vincula qualsevol decisió a aquest document.

La sentència del TJUE no és un 'pal' per a la Justícia espanyola

Celaá ha afirmat que ara el Suprem haurà d'aplicar la sentència del TJUE amb «proporcionalitat» i d'acord «als principis de legalitat que emanen de la Constitució i dels tractats de la UE». La sentència, ha afirmat, «no és 'un pal' a la justícia espanyola, sinó una mostra de la naturalesa garantista de la justícia».

En aquest marc, la portaveu del govern espanyol ha volgut contrarestar les crítiques a la decisió del TJUE per part dels partits de l'oposició. «Aquest tribunal no és una instància estrangera, no és l'executor d'un codi penal imposat als espanyols», perquè «Espanya és membre de les institucions europees i els jutges europeus són tan nostres com els nacionals».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari