Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Montilla aposta per «examinar què cal corregir» de la immersió lingüística i debatre «seriosament»

L'expresident de la Generalitat defensa que «els conflictes lingüístics són molt perillosos»

Montilla considera que «els conflictes lingüístics són molt perillosos» | Cedida

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha apostat per «examinar què cal corregir» de la immersió lingüística  després que el PSC hagi obert aquest debat que discutirà en el marc del congrés que el partit celebra la setmana que ve. En aquest sentit, en un article a l'Ara sota el títol 'La llengua, per entendre'ns', Montilla defensa que la immersió és el mètode i no l'objectiu i demana que es faci un debat «seriosament». D'altra banda, avisa que «els conflictes lingüístics són molt perillosos».

«Evitem-los tant com puguem perquè contenen el germen de la divisió», afegeix per després denunciar «episodis de confrontació» que s'han utilitzat com «ariet en defensa de projectes polítics».

L'expresident creu que el debat ha inciat amb mal peu

«N’hi ha que han volgut convertir els drets lingüístics individuals en un combat jurídic, exigint una rígida quota horària per a cada llengua, sense entendre que aquests drets individuals s’han d’exercir en un espai col·lectiu que és l’escola. D’altres, amb desconeixement voluntari o involuntari de què diu l’Estatut i les lleis lingüístiques i educatives que hem aprovat,  volen caminar cap a un sistema escolar monolingüe. Les dues vies, si es consolidessin, provocarien la divisió del sistema escolar en funció de la llengua de les famílies», ha argumentat Montilla.

  

L'expresident dona la benvinguda al debat encara que, segons ha admès, hagi començat «malament». Segons Montilla, és bo que se'n parli, s'hi reflexioni i, fins i tot, es discuteixi  sobre la situació de la llengua i de les llengües al país. «Però fem-ho bé. Seriosament», ha demanat.

  

Segons Montilla, cal examinar «què hem fet i legislat des del 1980» veient els problemes que han anat apareixent en el trajecte i comprenent «els canvis socials, demogràfics i de tota mena que s'han viscut».

També et pot interessar...