Montilla refuta les paraules de Pedro Sánchez: «Torra no és racista, però ha fet afirmacions supremacistes»

L’expresident també ha confessat que és més difícil que reformin la Constitució actualment que un any enrere

José Montilla al 'Preguntes Freqüents'
José Montilla al 'Preguntes Freqüents' | TV3

José Montilla, expresident de la Generalitat de Catalunya, torna a estar a l’ull de l’huracà del seu partit, segons el diari ‘Ara’. Tan sols un parell de mesos després de ser sancionat pel PSOE per haver abandonat el seu escó al Senat durant la votació del 155, ara torna a ser protagonista per contradir les paraules que Sánchez va llançar com ganivets afilats contra l’actual President de la Generalitat, Quim Torra.

Montilla: «la posició etnicista de l’independentisme ha sigut molt minoritària»

Així doncs, l’expresident nega que Torra sigui un «racista», tal com el va titllar Pedro Sánchez, que va arribar a fer unes declaracions que equiparaven al President de la Generalitat amb dirigents de la ultradretana Vox. Montilla diu que ell «mai les hauria fet perquè no crec que Torra sigui racista, però sí que ha fet afirmacions supremacistes».  

L’exalcalde de Cornellà de Llobregat també ha aprofitat per instar Torra a «posar els interessos de tothom per sobre de la majoria independentista amb paraules i fets», i ha confessat que «la posició etnicista de l’independentisme sempre ha sigut molt minoritària». Montilla ha anat més enllà i ha expressat la seva tristesa perquè «som una societat més dividida, sense govern i amb més autogovern».

Així doncs, ha volgut fer patent la necessitat de «recapacitar com recuperem el temps perdut i com ens ho fem perquè tornin les empreses que van marxar», i ha recalcat la importància d’establir aviat un govern legítim perquè «qui té la paella pel mànec per anul·lar el 155 és l’independentisme, ja que aquest article decau automàticament quan es formi el Govern» i només es podria reactivar amb «un greu incompliment per part del Govern».

Montilla també destaca que «les penes de rebel·lió que recauen sobre els membres del Govern» són un impediment per normalitzar relacions, però deixa patent que no és culpa del PSOE, sinó que malauradament «depèn dels tribunals».

«L’independentisme ha fet ressorgir un espanyolisme i un centralisme que estaven adormits»

L’empatia que ha mostrat Montilla no acaba aquí. I és que l’expresident considera que «cal fer una diagnosi compartida a l’hora de reformar la Constitució», però lamenta i reconeix que «avui les coses estan pitjor que fa un any perquè l’independentisme ha fet ressorgir un espanyolisme i un centralisme que estaven adormits».

En aquesta línia, l’exalcalde de Cornellà considera que la situació «ha de ser reconduïda pels partits polítics», i ha manifestat la imperiosa necessitat de convèncer el PP i Cs perquè «la reforma de la Constitució és necessària per Espanya», ja que segons ell «la majoria del socialisme aposta per una reforma constitucional». Això sí, Montilla no ha fet cap referència a la proposta de Pedro Sánchez d’actualitzar el delicte de rebel·lió del codi penal en considerar els fets dels últims mesos com un intent de cop d’estat.

José Montilla
José Montilla | CatalunyaDiari.com

 

«El PSOE no parlarà del dret a l’autodeterminació»

Pel que fa a la possible necessitat del suport dels partits independentistes a l’hora de dur a terme la moció de censura proposada per Sánchez, Montilla ha estat clar. «El PSOE no parlarà del dret a l’autodeterminació», ja que «és evident que tothom sap el marge de maniobra que té el partit».

En aquest aspecte l’expresident ha recalcat la importància de tenir un govern espanyol que tingui predisposició per parlar, perquè considera que «no hi ha hagut diàleg, que és previ a la negociació», i això permetria desbloquejar la situació que tant ha afavorit al PP en els últims temps. Montilla també ha criticat durament tant l’extremisme de Ciutadans com el posicionament de Carles Puigdemont, al que acusa junt amb Mariano Rajoy de forçar la situació fins a límits insospitats.

Montilla, preocupat per l’evolució del conflicte català i pel seu contagi als carrers

Considera que «Rajoy i Puidgemont es necessiten» per acabar amb el conflicte, i explica que «tenim indicis preocupants que el conflicte va creixent al carrer» després dels atacs unionistes que van tenir lloc a la plaça Sant Jaume i a la platja de Mataró. L’expresident creu que els principals culpables de  la situació són Cs i una part de l’independentisme, ja que «no es poden llançar missatges de complicitat als extrems» i ambos ho han fet.

Ja per acabar, i fent referència a la moció de censura contra el president Mariano Rajoy, Montilla ha expressat els seus desitjos que es tracti d’un punt d’inflexió, i considera que «Pedro Sánchez ha fet bé després de la sentència demolidora del cas Gürtel, que demostra la divisió de poders, de l’empresonament d’Eduardo Zaplana i de l’actitud de Rajoy, que continua parlant de casos aïllats». En aquest aspecte, confia en què la moció prosperi i tingui uns resultats efectius, tot i que «caldrà veure si és possible amb partits amb interessos tan diversos».


Comentaris

envia el comentari