Montilla veu impossible la investidura de Puigdemont

L'expresident de la Generalitat assegura que els partits independentistes saben que és una proposta és inviable

José Montilla al 'Preguntes Freqüents'
José Montilla al 'Preguntes Freqüents' | TV3

L'expresident de la Generalitat José Montilla va acudir aquest dissabte a la nit al plató del programa 'Preguntes Freqüents' per parlar de l'actualitat política que s'està vivint a Catalunya. Poques hores després que JxCat fes oficial la seva aposta per tornar a internar la investidura de Carles Puigdemont, l'actual senador va mostrar-se contrari a aquesta proposta i va assegurar que és impossible que es pugui dur a terme.

Segons Montilla, Puigdemont no podrà tornar a ser envestit president malgrat que el Ple del Parlament hagi aprovat la reforma de la Llei de la Presidència que permetria la seva investidura a distància, ja que el govern espanyol recorrerà aquesta modificació davant el Tribunal Constitucional.

«Vostè sap, i jo i ells també i Carles Puigdemont, també, què això és fer trampa. Sabem perfectament que aquesta llei serà recorreguda, que hi ha una interlocutòria del Tribunal Constitucional, que hi ha un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, el nostre, no el de Madrid, i dels lletrats del Parlament que diuen que això és absolutament inviable», ha dit qui va ser president de la Generalitat entre 2006 i 2010.

Una estratègia per guanyar temps

Montilla creu que proposar una altra vegada a Puigdemont i fixar la data del 14 de març és una maniobra dels independentistes per allargar aquesta situació en el temps. De fet, l'exalcalde de Cornellà considera que si s'hagués proposat al gener un candidat que no tingués cap qüestió pendent amb la justícia, ja hi hauria president de la Generalitat i s'hauria retirat l'aplicació de l'article 155.

«Suposo que s'està guanyant temps. El problema és que mentrestant no tenim govern ni president. Quin sentit té reunir-se avui per dir que ja es tornaran a reunir en una data més a prop del dia 22. Podríem tenir president i govern des de finals de gener i el 155 a la paperera», diu Montilla, que reclama tenir govern abans del 22 de maig i es mostra convençut que quan això passi s'anul·larà automàticament el 155. 

Sancionat per abandonar el Senat durant la votació del 155

Cal recordar que José Montilla és un dels membres del Senat, l'únic del PSC, que havia de votar sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. No obstant això, en el moment de la votació va decidir abandonar la Cambra, juntament amb ell, també va marxar l'expresident de les Illes Balears Francesc Antich.

L'expresident català va afirmar llavors que el seu passat al capdavant de la Generalitat el convertia en representant «de tots els catalans», també dels que s'oposaven a l'aplicació del 155, i per tant no podia votar com el seu partit li imposava: donar suport a l'aplicació del 155 juntament amb el PP i Ciutadans.

Per aquest motiu, el PSOE, mitjançant la seva direcció al Senat, va sancionar Montilla i Antich. El reglament del Partit Socialista indica que tot polític que s'absenti d'una votació sense una autorització prèvia del partit pot ser sancionat amb quantitats entre els 200 i els 600 euros. Tant Montilla com Antich van comunicar la seva decisió a Pedro Sánchez, que es va mostrar comprensiu en aquell moment. 


Comentaris

envia el comentari