Montoro pregunta a Puigdemont si accepta la pensió d'expresident i acata el 155

En cas de no acceptar-la, deixaria d'ingressar uns 112.000 euros a l'any

Puigdemont haurà de respondre a Montoro
Puigdemont haurà de respondre a Montoro | CatalunyaDiari.cat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dictat una instrucció per la qual demana que se l'informi en el termini de deu dies hàbils si l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha sol·licitat acollir-se a l'estatut d'expresident de la Generalitat i cobrar així la pensió que li correspondria, que estaria entorn dels 112.000 euros.

Aquesta sol·licitud equivaldria a acatar de manera implícita l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que, entre altres mesures, inclou el seu propi cessament, així com el de la resta del Govern català.

Si Puigdemont s'acollís a l'estatut d'expresident estaria reconeixent que no és el «president legítim» de la Generalitat, com s'ha definit a si mateix, i admetria que el seu estatus ha passat a ser el d'expresident.

La citada instrucció va ser dictada el passat 16 de novembre per Cristóbal Montoro, en qualitat de titular del departament de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya.

 

Llei impulsada per Jordi Pujol

La Llei de l'Estatut dels Expresidents, que va impulsar en el seu moment l'expresident Jordi Pujol, preveu que Carles Puigdemont pugui cobrar una assignació corresponent al 80% del salari que estava cobrant com a president, però no el rep de forma automàtica, sinó que ha de sol·licitar-ho per les lleres oficials que li ha indicat ara Cristóbal Montoro, que serà qui decideixi si autoritza el pagament o no de la citada pensió.

El primer article de la normativa catalana en matèria d'exmandataris assenyala que els expresidents de la Generalitat «gaudeixen, a partir del seu cessament, del reconeixement, atenció i suport deguts, d'acord amb les funcions i responsabilitats exercides».

Aquesta norma va ser modificada al juny del 2015 amb l'objectiu que el Parlament pogués revocar drets si han deixat de ser «honorables», arran dels casos de presumpta corrupció que afecten Pujol.

Informació sobre alts càrrecs

En aquesta mateixa instrucció, Montoro demana a la Secretaria d'Administració i Funció Pública de la Generalitat que li lliuri relació del personal directiu o amb la condició d'alt càrrec, que ha perdut la citada condició en virtut de l'aplicació de l'article 155, del Reial decret posterior i de l'Ordre per la qual es disposa el cessament de Josep Lluís Trapero com a Major de l'Escala Superior dels Mossos d'Esquadra.

En aquesta informació s'haurà de certificar si tenen la condició d'empleats públics de la Generalitat o del seu sector públic i, en aquest cas, si tenen o no dret a reserva de plaça, així com la identificació de la mateixa. En el cas que aquests sol·licitin la seva reincorporació al servei actiu, el ministre també vol que se l'informi amb deu dies d'antelació, abans d'adoptar-se els actes i acords necessaris sobre aquest tema.


Comentaris

envia el comentari