Montse Venturós deixarà avui de ser alcaldessa de Berga

Ha quedat inhabilitada per no haver retirat l'estelada del balcó de l'ajuntament en dos períodes electorals

Montse Venturós, alcadessa de Berga
Montse Venturós, alcadessa de Berga | CatalunyaDiari.cat

Montse Venturós deixarà avui de ser alcaldessa de Berga després de rebre ser inhabilitada per part del jutjat de Manresa per a exercir el càrrec per al proper mig any per no haver retirat l'estelada del balcó de l'ajuntament en dos períodes electorals. Venturós ja no presidirà el ple municipal que està previst per aquest vespre. L'encarregat de fer-ho serà el primer tinent d'alcalde Oriol Camps.

La mateixa alcaldessa ja havia anunciat la setmana passada que un cop rebés l'execució de la sentència deixaria el càrrec i només exerciria funcions polítiques, sent un altre regidor de la CUP qui assumís la fira jurídica. A les 17.00 hores hi haurà una roda de premsa de Venturós en què farà oficial la seva renúncia i abans del ple els diferents grups podran explicar la seva posició sobre la inhabilitació.

Oriol Camps, alcalde en funcions

Amb la inhabilitació de Montse Venturós i fins que no es nomeni el seu substitut oficialment serà Oriol Camps qui exerciria d'alcalde en funcions. Tot i que per llei s'ha de convocar un ple de presa de possessió del nou alcalde, però, ni la CUP amb 6 regidors, PDeCAT amb 6 regidor i ERC amb 3 regidors tenen intenció de presentar un candidat.

De fet, la intenció de Montse Venturós es seguir exercint les funcions d'alcaldessa, però signar cap document que pugui bloquejar el fucionament del consistori. Les signatures, doncs, anirien a càrrec d'un altre regidor de la CUP.

'Titot' podria ser l'alcalde

Ja sabent que seria inhabilitada, l'alcaldessa es va posar en contacte amb el departament de Presidència de la Generalitat, segons explica 'NacióBerguedà', per conèixer els «escenaris que planteja la doctrina de la llei electoral».

Així doncs, segons l'article 196 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General, en cas de què no hi hagi cap candidat a alcalde, serà proclamat el regidor que encapçala la llista més votada. En aquest cas, seria el número 3 de la CUP, Francesc Ribera 'Titot', després de la inhabilitació de Venturós i la renúncia de la número 2, Anna Alsina, al principi de la legislatura.

En cas que ni 'Titot' ni la resta de regidor de la CUP acceptessin el càrrec d'alcalde, podria haver-hi un alcalde accidental fins al final del mandat. En aquest cas, tot apunta que seria l'actual primer tinent d'alcalde Oriol Camps.


Comentaris

envia el comentari