Mor Macià Alavedra, mà dreta de Jordi Pujol

Alavedra, que ha mort als 84 anys, va ser una figura cabdal per Jordi Pujol, amb qui va ocupar els departaments de Governació, Economia i Indústria

Macià Alavedra, en una imatge d'arxiu
Macià Alavedra, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

Macià Alavedra, històric dirigent de Convergència Democràtica de Catalunya i home clau del Govern de Jordi Pujol, ha mort aquest dissabte a la nit als 84 anys. Alavedra va ser una figura cabdal per Pujol, amb qui va ocupar les conselleries de Governació, Economia i Indústria, tot i que darrerament havia estat condemnat a dos anys de presó en reconèixer que havia cobrat comissions il·legals. 

Home de partit i que va passar bona part de la seva infantesa a l'exili francès, Alavedra també destaca per ser un dels pares de l'històric Estatut de Sau. El seu llegat, però, s'havia vist clarament tacat els darrers anys pels seus lligams amb el cas Pretòria, pel qual l’havien condemnat a onze mesos de presó i a pagar una multa de 3 milions d'euros. 

La dilatadíssima trajectòria d'Alavedra

També cal destacar, d'altra banda, que Macià Alavedra era fill de Joan Alavedra, secretari del president Francesc Macià. Alavedra es va criar a l'exili, a França, tot i que ràpidament va arribar a Catalunya per cursar-hi els estudis de dret. L'any 1952 va entrar en política, en ser militant de Front Nacional per Catalunya, i a partir d'aquí es va encetar una llarga carrera política, sempre lligada a CDC.

Macià Alavedra, durant la seva declaració pel cas Pretòria
Macià Alavedra, durant la seva declaració pel cas Pretòria | CatalunyaDiari.cat

 

Alavedra, qui va estar casat amb la pintora Doris Malfeito, que va morir el juliol del 2014; també va ser detingut l'any 2009 pel cas Pretòria, instruït pel jutge Baltasar Garzón. Quelcom que ha tacat la seva carrera i que, de fet, el va obligar a pagar tres milions d'euros de multa i acceptar onze mesos de presó. El març de 2017, de fet, va començar el seu judici, on va confessar haver cobrat comissions il·legals del 4% en dues operacions urbanístiques.                                     


Comentaris

envia el comentari