Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
a

Mor Xabier Arzalluz, històric president del PNV

El Partit Nacionalista Basc ho anunciava aquest dimarts. Arzalluz mor als 86 anys

Muere Xabier Arzalluz
Muere Xabier Arzalluz | EspañaDiario

 

El PNB anunciava aquest dijous 28 de febrer al migdia la mort de Xabier Arzalluz, històric dirigent del Partit Nacionalista Basc. Arzalluz ha mort als 86 anys i després d'haver presidit el partit central de la política basca des del 1980 i fins al 2004. 

La mort d'Arzalluz es feia pública a les xarxes socials. Concretament ha estat el PNB qui ho compartia en els seus perfils, lamentant la pèrdua d'un   «jeltzale i un abertzale exemplar», en un dia «trist per a la família i amics».

  • ET POT INTERESSAR:  El PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya

Una llarga trajectòria política

Arzaulluz va néixer el 1932, dins una família carlina i catòlica. Abans de caure el franquisme ja es va afiliar al PNB, del qual va ser diputat al Congrés espanyol en la primera legislatura. El 1979, però, va renunciar a l'acta per dedicar-se al partit, en una manera de treballar característica d'aquesta formació: el president no assumeix càrrecs públics. Des de 1980 va dirigir la formació, amb molta influència a Madrid, ja que va donar suport a González fins el 1996, quan va permetre la presidència d'Aznar. 

L'any 2000 Arzalluz trencava amb el PP i el 2004 deixava la direcció del PNB, 

Arzalluz i Catalunya

A mesura que va abandonar la política Arzalluz va anar radicalitzant el seu discurs. Tot i la voluntat pactista que va mostrar mentre dirigia el PNB, en els darrers anys  va defensar el dret de Catalunya i el País Basc a ser estats.  De fet, en una entrevista l'any 2017 vaticinava la independència de les dues comunitats, tot i que reclamava «no pagar impostos, no obeir ordres i crear un caos social ordenat. Arzalluz també assegurava que Catalunya no podria celebrar el referèndum de l'1 d'octubre tot i que era «admirable el que s'havia fet».

  • ET POT INTERESSAR: Girauta marxa de Catalunya perquè no se sent «còmode en una societat trencada»